۰
يکشنبه ۱۶ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۰۸:۲۶

حمله به داعش؛ استراتژی واشنگتن برای پرداختن دوباره به سوریه

حمله به داعش؛ استراتژی واشنگتن برای پرداختن دوباره به سوریه
به گزارش اسلام تایمز، چند ماه بعد از حمله داعش به مناطقی در عراق، آمریکا بالاخره تصمیم گرفت به مواضع این گروه تروریستی در شمال عراق حمله کند. حمله هوایی آمریکا به مواضع داعش در حالی صورت می‌گیرد که پس از پیشروی‌های داعش در عراق و تصرف شهر موصل، بارها دولت مرکزی بغداد خواهان همکاری و کمک آمریکا شده بود اما دولت باراک اوباما از این همکاری سر باز می زد. دولت اوباما بارها اعلام کرد که چالش پیش آمده به دولت عراق مربوط می‌شود با این حال واشنگتن به فاصله بسیار کوتاهی تمام مواضع خود درباره داعش و عراق را به باد فراموشی سپرد و ضمن پیاده کردن تعدادی مستشار نظامی با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین و جنگنده‌ها به داعش حمله کرد.

اقدام آمریکا برای مبارزه علیه تروریسم در عراق در حالی عملی شد که بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان معتقدند که داعش ساخته و پرداخته خود ایالات متحده است. حمایت آمریکا از داعش در کنار حمله به مواضع داعش این سوال را مطرح می‌کند که واشنگتن چه منافعی در این زمینه دارد؟ استراتژی آمریکا چیست و این پارادوکس چگونه قابل توجیه است؟

یکی از اهداف مهم آمریکا در ایجاد داعش و گسیل آن به عراق بی ثبات سازی عراق برای بازگشت نظامی به این کشور است. آمریکا پس از خروج رسمی از عراق، ضمن از دست دادن پایگاه بسیار مهم در منطقه، عراق را تقدیم محور مقاومت نمود. بنابراین تهدید داعش این فرصت را در اختیار سیاست خارجی آمریکا قرار داد تا دوباره به عراق بازگردد و احتمالا بتواند ضررهای ناشی از رویکرد سابق خود را جبران کند.

از سوی دیگر، دوگانگی رفتار آمریکا در زمینه عدم حساسیت نسبت به پیشروی داعش در مناطق شیعه و حساسیت این کشور نسبت به پیشروی داعش در مناطق کردستان عراق و متعاقب آن شروع حملات هوایی آمریکا این امکان را به آمریکا و متحدین اروپایی اش داد تا با استفاده از این تهدید اقلیم کردستان را به صورت مستقیم تجهیز کنند. این در حالیست که طبق قانون اساسی عراق هرگونه ارسال سلاح به اقلیم کردستان باید با مجوز رسمی دولت مرکزی انجام شود.

آمریکاییها اگر چه با زمزمه های جدایی طلبی مسعود بارزانی از عراق یکپارچه بعد از حمله داعش مخالفت کردند اما باید گفت که در استراتژی درازمدت آنها کردستان عراق باید از این کشور مستقل شود و ارسال سلاهای نظامی سنگین از سوی غربیها در همین قالب قرار می‌گیرد.

باراک اوباما از سوی جمهوریخواهان و حتی بعضی از دموکراتها به دلیل منفعل بودن سیاست خارجی دولت آمریکا تحت فشار است. مخالفان اوباما او را متهم می‌کنند که در سیاست خارجی هیچگونه دستاوردی نداشته است و در مقابل داعش دست روی دست گذاشته است. منفعل بودن آمریکا در قبال داعش زمانی مسجل شد که خود او در یک کنفرانس خبری در کاخ سفید ناخواسته تایید کرد که در مقابل داعش هیچ استراتژی ندارد. تصمیم خلق الساعه اوباما برای حمله به داعش در واقع مرحمی است برای کاستن فشار منتقدان و اینکه به مخالفان خود ثابت کند که خیلی هم بدون استراتژی نیست!

اما فارغ از مواردی که گفته شد ایالات متحده آمریکا یک هدف استراتژیک دیگر را نیز دنبال می‎‌کند:

سوریه.


3 سال پس از آنکه آمریکا و متحدانش تلاش کردند در سوریه بحران سازی کنند دولت سوریه اکنون با قدرت و به صورت یک دولت مشروع برآمده از انتخابات روی کار است. غربیها از ابتدای بحران سوریه از راههای مختلف تلاش کردند دولت سوریه را ساقط کنند. ابتدا مخالفان را علیه دولت دمشق به خیابانها کشاند سپس آنها را از نظر مالی و تسلیحاتی حمایت کردند و حتی داعش را نیز به همین منظور ایجاد کردند. اکنون راهبرد آمریکا این است که با استفاده از همین تهدید دوباره به مساله سوریه بپردازند و سیاستهای شکست خورده خود در سوریه را جبران کنند.

در همین راستا ژنرال مارتین دمپسی، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا اعلام کرد که بدون هدف قرار دادن گروه داعش در هر دو سوی مرزهای عراق و سوریه نمی‌توان این گروه را شکست داد.

دمپسی با اعلام این مسئله که برای شکست این گروه به کمک متحدان خود در خاورمیانه نیاز دارد در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا حملات هوایی خود را به داخل مرزهای سوریه نیز گسترش خواهد داد یا خیر گفت که حملات هوایی تنها بخش کوچکی از آن چیزی است که برای شکست این گروه به آن نیاز است.

وزیر دفاع آمریکا نیز در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است آمریکا برای مقابله با داعش، مواضع این گروه در سوریه را نیز هدف قرار دهد، گفت: «همه گزینه‌ها در دست بررسی است.»

وزیر دفاع آمریکا تصریح کرد: با هدف قرار دادن داعش در سوریه، امکان شکست دادن این گروه وجود دارد. وی مدعی شد که کلید توقف داعش جنگ در سوریه است.

به دنبال اظهارات مقامات آمریکایی در این زمینه روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال گزارش داد که ارتش آمریکا پروازهای شناسایی خود را بر فراز سوریه غاز کرده است و باراک اوباما دستور این اقدام را صادر کرده است.

در این شرایط اوباما در نشست سران ناتو در ولز اعلام کرد که کشورهای ناتو می‌توانند برخی از نیروهای مخالف دولت در سوریه را که وجهه معتدل‌تری دارند در لیست مبارزین علیه داعش قرار دهند. اقدامیکه می‌تواند حمایت آمریکا از مبارزه علیه دولت بشار اسد را نیز تقویت کند.

طی روزهای گذشته سر بریدن 2 خبرنگار آمریکایی نیز به مقامات آمریکایی کمک کرد که افکار عمومی آمریکا را برای آغاز یک جنگ دیگر در خاورمیانه توجیه کند. از سوی دیگر آمریکا تلاش می‌کند با استفاده از داعش هراسی که ساخته و پرداخته خود آنها است یک ائتلاف بین المللی همانند آنچه که در سال 2003 علیه تهدید صدام حسین ایجاد کرد درست کند. در حال حاضر کشورهایی نظیر استرالیا، انگلیس، فرانسه و چند کشور دیگر احتمال مشارکت و همکاری با آمریکا برای مقابله با داعش را رد نکرده‌اند. ضمن اینکه جان کری وزیر خارجه آمریکا روز جمعه 14 شهریور از تشکیل این ائتلاف بین المللی خبر داد و آن را رسما تایید کرد. تشکیل این ائتلاف نظامی در کشوری که مرزهای طولانی با سوریه دارد از نظر واشنگتن، دست آنها را برای پرداختن دوباره به پرونده سوریه بازتر می‌گذارد. کمترین منفعت این رویکرد برای واشنگتن این است که با استفاده از ابزار تهدید داعش می‌تواند تحرکات ارتش سوریه و مواضع انها را در خاک سوریه رصد و ارزیابی کند و در صورت لزوم از آن بهره‌برداری کند.

آمریکا با استفاده از ترس و واهمه جهانیان از داعش به صورت خزنده در حال افزایش تعداد نظامیان خود در خاک عراق است و از ابتدای حمله به داعش تعداد نظامیان خود را به بیش از 800 نفر رسانده است. این مساله‌ای است که دولت عراق ، سوریه و کشورهای همسایه باید نسبت به آن هوشیار باشند. سوریه احتمالا حلقه گمشده چرایی حمله آمریکا به داعش در عراق است.

مهدی محمودی
کد مطلب : ۴۰۸۵۸۸
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
پیشنهاد ما