۰
يکشنبه ۲۳ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۰۹:۴۳

آمریکا به دنبال دخالت در سوریه است

آمریکا به دنبال دخالت در سوریه است
سخنرانی اوباما به مناسبت 11 سپتامبر و کنفرانس جده در عربستان حاوی مسائلی بود که در یک نقطه یعنی برخورد با گروه تروریستی داعش مشترک بودند. در همین ارتباط اوباما در سخنرانی اخیر خود تاکید کرده است که گروه تروریستی داعش را در هرجا که باشد مورد حمله قرار خواهد داد و این امر نگرانی هایی را در مورد احتمال ورود نیروهای امریکایی به سوریه به وجود آورده است. از طرفی دیگر در جریان تشکیل دولت جدید عراق شاهد کارشکنی برخی از کشورها، یعنی آمریکا و اتباع منطقه ای او برای تشکیل نشدن دولت و عدم دستیابی شیعیان به کرسی های حساس نیز وجود داشت. برای بررسی ابعاد مختلف این موضوع خبرنگار گروه بین الملل بصیرت با دکتر محمد صالح صدقیان رئیس مرکز عربی مطالعات ایران انجام داده است که در ادامه می آید.

میزان دخالت های امریکا و برخی دیگر از کشورهای منطقه در کابینه و دولت جدید عراق به چه صورت بود؟ و دلیل این دخالت ها چه بود؟


برخی از کشورها و از جمله آمریکا تمام سعی خود را بر این امر قرار دادند که شیعیان نتوانند وزارتخانه های کلیدی را به دست آوردند. برای مثال در وزارتخانه کشور نماینده شیعیان با دخالت این کشورها و دیگر حامیان داخلی آن ها مواجه شد و تکلیف این وزارتخانه به همراه وزارتخانه دفاع تعیین نشد. این در حالی بود که آیت الله سیستانی تاکید داشتند که دولت جدید عراق در موعد مقرر به پارلمان معرفی و رای اعتماد بگیرد. و در نهایت همانی شد که آیت الله سیستانی خواستند و دو روز مانده به پایان مهلت مقرر، کابینه به پارلمان معرفی شد و رای اعتماد گرفت.

حال باید منتظر روزهای آینده بود و دید که کابینه آقای حیدرالعبادی در برابر گروه تروریستی داعش چه استراتژی را دنبال خواهد کرد و تا چه اندازه در برابر کارشکنی های غرب و ارتجاع عربی خواهد ایستاد. آقای نوری مالکی در برابر دخالت خارجی ها در عراق بسیار سیاستمدار محکمی بود و همانطور که در جریان هستیم سفر قبلی آقای جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا به عراق با واکنش و انتقادات صریح مالکی مواجه بود.

همانطور که در جریان هستید باراک اوباما به مناسبت سالگرد 11 سپتامبر سخنرانی کرد و استراتژی جدید آمریکا را اعلام نمود. وی تصریح کرده که داعش را در هر کجا باشد از بین می برد. از طرف دیگر کنفرانس جده هم در این خصوص برگزار شد. با توجه به این مسائل و ائتلاف بین المللی، به نظر شما از منظر بین المللی آینده برخورد با داعش چگونه خواهد بود؟


به نظر من ائتلاف 40 کشور یک شوی سیاسی است. الان هیچ کدام از این کشورها نیرو به عراق نمی فرستند و فقط از طریق هواپیما می توانند علیه داعش عمل می کنند. این مسائل و برخورد هوایی از طرف ناتو یا آمریکا الان هم هست.

بالاخره ناتو هم به اعتبار نیاز دارد و می خواهد پیامی را بفرستد که هنوز فعال است و قدرت این را دارد که در هر منطقه از جهان دخالت کند. از طرفی ناتو هم نیروی زمینی به عراق نخواهد فرستاد و در مجموع تا الان 300 نفر نیرو از آمریکا آمده اند و اوباما هم اعلام کرد 450 نفر مشاور نظامی خواهد فرستاد.

این مشاوران هم جنگ نمی کنند یا در بغداد و یا در کردستان عراق فقط مشاوره نظامی می دهند. حملات هوایی هم طی هفته های گذشته در آمرلی، حدیثه و موصل وجود داشت. اما این که چرا آمریکا می خواهد به شکل دیگری وارد شود من فکر می کنم برنامه های دیگری در جریان باشد. حتی کنفرانسی که در عربستان برگزار شد برخی از این کشورها متهم به پشتیبانی از داعش هستند و دولتشان متهم به این امر هستند به طوری که فرودگاه ها و بانک های ترکیه در اختیار داعشی ها است. مرزهای ترکیه و سوریه در اختیار داعش است. عناصر داعش در داخل ترکیه رفت و آمد دارند، حتی در ورودشان به عراق هم ترکیه دخالت داشت. حتی سیاسیون داعش و گروه هایی مثل الجیش المجاهدین که با داعش زیر نظر حزب بعث همکاری می کردند مسئولانشان در خود ترکیه هستند و زندگی می کردند.

رهبران این ها چندین حساب بانکی در ترکیه دارند که دارایی آن ها به میلیون ها دلار می رسد و از طریق بانک های اربیل به داعش کمک می کردند. این مسائل برای همه روشن است منتها ترکیه به اجلاس جده رفته است که خیلی قابل تامل و تعجب است. قطر هم همین طور است این کشور ارتباط به خصوصی با داعش، القاعده و جبهه النصره دارد.

الان ما در لبنان می بینیم که 10 تن از اعضای ارتش لبنان در گروگان النصره هستند. قطر به عنوان دولت در این قضیه میانجی گری می کند. این مسائل خیلی پیچیده است و دقیقا وقتی ما به این مسائل نگاه می کنیم باید مسائل پشت پرده ای باشد. عربستان و ترکیه بعد از مسائل مصر روابطشان تیره شد. مسئله دوم روابط عربستان و قطر است که خوب نیست ولی هر دو در این اجلاس حضور داشتند. بنا بر این واضح است که مسائل پشت پرده ای وجود دارد که گفته نشده است.

سازمان ملل و شورای امنیت موضوع داعش را ذیل بند هفتم منشور قرار داده است، یعنی این که باید با عناصر داعش برخورد نظامی شود. از طرفی اوباما هم استراتژی جدیدش را برای برخورد با داعش اعلام کرده است. سوالی که هست این است که آیا این مسائل دستاویزی برای دخالت در سوریه تلقی می شود؟


دقیقا همین هست. منتها مسائلی هست که به روسیه و چین مربوط می شود. این دو کشور اعتراضی به این قطعنامه نکردند و این خیلی تعجب آور است و الان هم روسیه و چین بهانه را به دست آمریکا داده اند که وارد سوریه شود و این خیلی مهم است و من فکر می کنم حرف های اوباما برای حمله به داعش خیلی مهم است، چرا که روسیه و سوریه در این خصوص مخالفت خودشان را اعلام نموده اند.
کد مطلب : ۴۰۹۶۲۶
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
پیشنهاد ما