۰
چهارشنبه ۲۷ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۴۱

نگاهی به جریان «ائتلاف شهروند» در انتخابات آتی پارلمان عراق

نگاهی به جریان «ائتلاف شهروند» در انتخابات آتی پارلمان عراق
کمتر از دو هفته به برگزاری سومین انتخابات پارلمانی عراق بعد از سقوط صدام باقی نمانده و احزاب و جریان‌های تاثیرگذار فعالیت‌های انتخاباتی خود را شدت بخشیده‌اند. با بررسی وضعیت گروه‌ها و جریان‌های فعال در عرصه سیاسی عراق در‌ می‌یابیم که 3 جریان شیعه، سنی و کُرد فرآیند سیاسی این کشور را در دست دارند.

جریان «ائتلاف شهروند» به رهبری «سید عمار حکیم» رئیس مجلس اعلای اسلامی عراق، ائتلاف «دولت القانون» به رهبری «نوری مالکی» نخست وزیر عراق، و نیز «جریانات صدر» شامل «کتله الاحرار»، «تجمع شراکه الوطنیه» و «طیار النخب» مهمترین و بانفوذترین جریان‌های شیعه را تشکیل می‌دهند. جریان «متحدون» به رهبری «اسامه النجیفی» رئیس پارلمان عراق، «العراقیه العربیه» به رهبری «صالح مطلک» و ائتلاف «الوطنیه» به رهبری «عیاد علاوی» مهمترین جریان‌های اهل سنت را تشکیل می‌دهند.

در بین کُردها نیز 5 جریان «حزب دموکرات» به رهبری «مسعود بارزانی» رئیس منطقه کردستان عراق، «اتحادیه میهنی» به رهبری «جلال طالبانی»، جریان «گوران» به رهبری «نوشیروان مصطفی»، «اتحاد اسلامی» به رهبری «محمد فرج» و نیز «جماعت اسلامی» به رهبری «علی باپیر» وارد عرصه انتخابات پارلمانی این کشور شده اند.

بر همین اساس خبرگزاری فارس در نظر دارد به منظور آگاهی و شناخت هر چه بیشتر انتخابات عراق، جریان های فوق را معرفی و وضعیت آنها را در عرصه سیاسی و انتخاتبات آینده عراق بررسی کند. آنچه در پی می‌آید نگاهی به جریان ائتلاف شهروند به رهبری سید عمار حکیم است که در انتخابات پارلمانی گذشته نیز موفقیت‌های چشم گیری داشت.

یکی از مهمترین جریان‌هایی که در انتخابات آینده پارلمانی عراق پیش بینی می‌شود، حضور قدرتمند و گسترده‌ای داشته باشد، جریان «ائتلاف شهروند» به رهبری «سید عمار
حکیم» است.

خط مشی سه گانه ائتلاف شهروند


«سید عمار حکیم»، رهبر «ائتلاف شهروند» عراق می‌گوید که خط مشی اصلاحی ما بر سه پایه استوار است:

اول آنکه عراق با اتحاد و یکپارچگی اداره شود، بدون فرصت حل بحران‌ها را از دست بدهیم.

دوم آنکه نقشه قانونی شفاف و روشن برای بازنگری در ساختار حکومتی عراق ارائه شود.

سوم آنکه انقلابی اداری و واقعی در موسسات و دستگاه‌های دولتی عراق ایجاد کنیم.

به نظر می‌رسد، ائتلاف شهروند متشکل از ائتلاف مجلس اعلای اسلامی عراق و 18 حزب و تشکل دیگر از جمله «کنفرانس ملی عراق» به رهبری «احمد الچلبی» و «علی الدباغ»، سخنگوی دولت عراق و «جواد البولانی»، وزیر کشور عراق از جمله نیروهای عراقی تاثیر گذار در عرصه سیاسی است که در رهبری و سخنان و خطابه‌های خود تجدید نظر کرده است.

در انتخابات اخیر شوراهای استان‌ها این ائتلاف 78 کرسی را به دست آورد تا پس از ائتلاف دولت قانون به رهبری نوری المالکی، نخست وزیر عراق درصدد دستیابی به جایگاه گذشته خویش به عنوان بزرگ‌ترین و قدرتمندترین قدرت سیاسی در کشور باشد. چراکه این مجلس از زمان وفات «عبد العزیز الحکیم»، رهبر سابقش در آگوست 2009 میلادی با ضعف‌هایی مواجه شده بود، به گونه‌ای که در انتخابات پارلمانی سال 2010 تنها موفق به 35 کرسی شد.

از آن زمان، مجلس اعلای عراق در معرض تجدید نظر و بازنگری گسترده در ساختار خویش به رهبری عمار حکیم، رهبر جوانش قرار گرفت و این موجب شد تا انتقادات بسیاری از منتقدان این جریان در پارلمان که این جریان را به افراط گرایی و عدم موافقت با تشکیل دولت ائتلافی متهم کرده بودند، پایان یابد.

همچنین در برهه‌ای از زمان این جریان تلاش کرد تا خط مشی میانه‌رو‌تری پیش گیرد و رهبری سیاسی خود را توسعه دهد تا جریان‌های لیبرال را نیز در برگیرد و خطابه‌های خود را بیش از پیش بر «گفت‌وگو» و «آشتی ملی» متمرکز کرد.

نامزدهای مورد نظر ائتلاف برای نخست وزیری


کارشناسان
بر این باورند که این جریان در انتخابات آینده پارلمانی عراق گزینه‌هایی را به عنوان جایگزین نوری المالکی معرفی خواهد کرد و در این خصوص به افرادی همچون «عادل عبد المهدی» و «باقر جبر صولاغ» و «احمد الچلبی» اشاره می‌کنند.

این جریان برخلاف بسیاری از جریان‌های دیگر عراق که به شدت از نوری المالکی انتقاد کرده‌اند، تلاش کرده، شدت لحن و انتقادات دیگران را نداشته باشد و ترجیح داده از انتقادهای شدید و بسیار صریح از نخست وزیر عراق دوری کند و به جای خصومت ورزی در این مرحله روابط خویش را با مالکی حفظ کند و به این طریق قدرت مانور خود را افزایش دهد. اگر چه این به معنای عدم انتقاد کامل از مالکی نیست.

این در حالی است که این جریان همانند جریان ائتلاف دولت قانون تلاش می‌کند، حمایت مراجع دینی عراق را به عنوان مهمترین قدرت روحی و اخلاقی حاکم بر جامعه عراق جلب کند.

در پنجم آوریل جاری ائتلاف شهروند عراقی آغاز فعالیت‌های انتخاباتی خود را با برگزاری مراسم بزرگ و با شکوهی متشکل از سفرا، مسئولان، خبرنگاران و چهره‌های سرشناس عراقی آغاز و پس از آن برنامه انتخاباتی خود را اعلام کرد که مهمترین ویژگی‌های آن «جدیت» و «دقت» و «پیچیدگی» بود که نشان می‌داد، این برنامه با دقت و وسواس بسیار ریخته شده است.

برنامه‌های جریان ائتلاف شهروند برای انتخابات


این برنامه موضوعات اقتصادی و رشد و توسعه تمرکز دارد و سیاست‌های جدیدی را در عرصه اقتصادی پیشنهاد می‌دهد که بر توجه به پیرامون و تجدید نظر در ساختار دستگاه‌ها و موسسات عمومی و متنوع کردن منابع درآمد و حمایت از بخش خصوصی و بهبود سیاست‌های نفتی است.

این جریان صرف نظر از اینکه بتواند به وعده‌های خود عمل کند یا خیر، برنامه‌های ارائه شده آن نشان می‌دهد که با جدیت بسیار زیادی وارد عرصه انتخاباتی عراق خواهد شد، به ویژه آنکه در اداره ستاد انتخاباتی‌اش بر افراد زبده و با تجربه تکیه کرده است.
کد مطلب : ۳۷۳۴۱۰
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
پیشنهاد ما