۰
دوشنبه ۱۳ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۲۵
در گفتگوی اختصاصی با اسلام تایمز

بررسی تحولات عراق در گفت و گو با حسن کاظمی

بررسی تحولات عراق در گفت و گو با حسن کاظمی
سفیر سابق ایران در عراق ؛ حسن کاظمی قمی بنابر اعتراف آمریکای ها یکی از موفق ترین دیپلمات های ایرانی بود که در یکی از مقاطع مهم سیاسی عهده‌دار سفارت ایران در عراق بود؛ درست در زمانی که حمله آمریکا به عراق تمام شده و عراقی­‌ها آماده تشکیل دولت مستقل شده بودند.
 
دوره سفارت مرد اول سابق دیپلماسی ایران در عراق و هدایت تیم مذاکره ‌کننده ایرانی در گفتگو با نمایندگان ایالات متحده همراه با مهمترین رویدادهای سیاسی عراق، حاکمیت پل برمر، حاکم غیرنظامی آمریکا در عراق، دولت‌های موقت ایاد علاوی، و انتقالی ابراهیم جعفری، انتخابات پارلمانی، دوره نخست وزیری مالکی و نیز دو دوره مناقصات بین المللی نفت وگاز عراق در سال ۲۰۰۹ بوده است.  
 
سال ها تجربه رویارویی با آمریکایی ها در عراق و در نتیجه تسلط بر اوضاع عراق خبرنگار اسلام تایمز در ایران را برآن داشت تا در یک روز گرم تابستان در ماه مبارک رمضان به سراغ ایشان رود و از اوضاع عراق و منطقه از ایشان سؤالاتی را برای روشن تر شدن وضعیت عراق بپرسد .
 
سوال :  لطفا برای خوانندگان محترم توضیح دهید که حوادث چند هفته گذشته در عراق چگونه اتفاق افتاد و چطور شد که چند استان عراق به راحتی در دست داعشی های تکفیری و بعثی افتاد و به نظر شما اهداف آنان از اشغال عراق چیست ؟
 
جواب : 
این تهاجم داعش در  آستانه شکل گیری دولت و پارلمان دولت عراق بود. یعنی در حالی که رایزنی های سیاسی برای شکل دهی دولت آغاز شده بود و تا حدودی هم چارچوب دولت مشخص شده بود.
 
از اینکه برخی از جریانات سیاسی اهل سنت و کُرد هم در هم سویی با لیست برنده آماده می شدند که بیایند و پارلمان و دولت را شکل دهند ، این تهاجم صورت گرفت.
 
اهدافی که داعش از این تهاجم انجام داد یعنی دنبال می کرد و پیامد های بعد از تهاجم، چند تا هدف را به خوبی نشان می دهد. 
 
 اولین هدف این بود که به دنبال اینکه دولت جدید  شکل نگیرد ( دولت و پارلمان ) و هدف گذاری عملیات به سمت بغداد برای سرنگونی دولت و تشکیل دولتی که خودشان بعدا اعلام کردند دولت خلافت اسلامی است ، یعنی آنها در بغداد می خواستند این دولت را شکل دهند. 
 
پیامد دوم این تهاجم، موضوع تجزیه عراق است. خوب، ببینید که بلافاصله بعد از این تهاجم است که نخست وزیر رژیم صهیونیستی اعلام می کند که عراق باید تجزیه شود و این حرکتی که الان، یعنی تحولی که در داخل عراق اتفاق افتاده، این تجزیه عراق را به خوبی نشان می دهد. خوب، این نشان می دهد که رژیم اشغالگر قدس تجزیه عراق را از این تهاجم خواهان بوده است.
 
پیامد دیگر  این تهاجم ها که در حقیقت اهداف تهاجم است این بود که آمریکایی ها تا این مقطع به طور علنی فشار بر دولت و لیست برنده را نداشتند اما بعد از تهاجم رویکردشان را علنی کردند. به این معنی که باید مالکی یا نخست وزیر فعلی این دور دیگر کاندیدا نشود و حکومت را رها کند و دولت وحدت ملی شکل بگیرد که حقوق اهل سنت در آن رعایت شود. یعنی در حقیقت یک نگاه طایفه ای را آمریکایی ها در آن نشان دادند.
 
پیامد دیگر این تهاجم، با حمله اولیه داعش به سامرا در حقیقت ایجاد یک غلیانی از احساسات جوانان شیعه بود برای ایجاد یک فتنه طایفه ای و جنگ مذهبی.
 
اینها پیامد های این تهاجم است یعنی شما از این پیامد ها، اهداف را می توانید ببینید.
 
موضوع علنی شدن روابط برخی جریانات سیاسی با اسراییل باز یکی از پیامدهای این تهاجم است .
 
نکته دیگر موضوع رفراندم برای الحاق کرکوک به اقلیم کردستان و استقلال کردستان ، باز یکی از پیامدهای این تهاجم است.
 
نکته دیگر که شما در تهاجم داعش می بینید که هم هدف است و هم پیامد، مسئله در حقیقت اسلام هراسی است. یعنی معرفی یک چهره ی زشت و مخوفی از مسلمانان ( چون اینها به دروغ داعیه اسلامی دارند ) اینکه این اسلام ، اسلام تحجر است ، یک اسلام جنایت آمیز است که هیچ حقوق انسان و بشری را هم رعایت نمی کند. این هم یکی از پیامدهای این تهاجم است. 
 
مسئله دیگری که مهم است مسئله ( که این را شما در رفتار آمریکای ها بعد از این تهاجم می بینید ) خواستن از معارضه سوریه است ، البته به بهانه ی کمک در جهت مقابله با تروریسم در عراق ، اما تسلیح و کمک کردن به معارضه برای از سرگیری یک حرکات جدید نظامی و امنیتی در خود سوریه است که اعلام کمک 500 میلیون دلاری بلافاصله بعد از دیدار وزیر اور خارجه ی آمریکا با معارضین سوری نشانگر همین امر هست.
 
پیامد دیگر تهاجم داعش، موضوع تشکیل خلافت اسلامی است و آن هم نه در جغرافیای عراق و شامات و موضوع خلافت اسلامی یعنی در حقیقت برداشتن آن مرزهایی که آنها در گذشته می گفتند ، و البته مفهومش این است که شعاع این درگیری ها،‌ نا آرامی ها و هرج و مرج ها دیگر عراق و سوریه نخواهد بود. بلکه هدف گذاری برای منطقه است.
 
در یک کلام این اهداف و پیامدها خواستگاهش ارتجاع عرب ، رژیم اشغالگر قدس و آمریکا به عنوان یک مثلث حامی خارجی از داعش و در داخل جریان بعثی هاست که اصلا سازمان دهنده این جریان است و نقش بندی و جنبش مجاهدین.
 
 موضوع داعش امروز در حقیقت شبه این حرکت است. در نتیجه ، آن اتفاقی که در عراق افتاد منحصر در عراق نیست. پیامدش به محیط امنیتی و کل منطقه باز می گردد و اگر این مهار نشود می تواند خطرناک باشد. در نتیجه هدف ها هدف فرا عراقی است. آنچه هم که حرکت داعش نشان داد این است در این مقطع آمریکای ها خودشان مداخله نظامی مستقیم دیگر نمی توانند مجدد بکنند. در حقیقت این آشوب یک جنگ نیابتی است که آن مثلث با آلت دستی جریانی به نام داعش و بعث راه اندازی کردند. 
 
سوال : 
 همانطور که شما فرمودید برای اولین بار در عراق انتخابات آزاد برگزار شد. خوب امروز هم سلیم جبوری به عنوان رییس مجلس انتخاب شده. آیا اصرار اینکه نوری مالکی به عنوان نخست وزیر انتخاب شود که از سوی برخی جناح های سیاسی است و همانطور که در رسانه ها گفته می شود از طرف جمهوری اسلامی، مشکل را حل خواهد کرد یا بر مشکل اضافه خواهد نمود؟ 
 
جواب : 
ببینید،  تجربه دموکراسی در عراق یک تجربه جوانی است. رقابت های سیاسی،‌ آن هم به شکل حاد یک امر طبیعی است. علتش هم این است که در عراق یک فضای چند صدایی است از طیف های مختلف و هسته های اجتماعی و جریانات سیاسی.
 
طبیعتا اینگونه رقابت ها ، مخالفت ها و ایستادگی کردن در برابر رییس حکومت در عراق یک امر طبیعی است.
 
البته عراقی ها نشان دادند با توجه به جوان بودن دموکراسی اما حقیقتا شعور سیاسی آنها خوب است. همین که اینها در فضایی که امروز یک تهاجم سنگین و با حمایت خارجی صورت گرفته، اینها در همین شرایط الان اقدام کردند به تشکیل جلسات پارلمان و در اولین گام هم رییس مجلس را انتخاب کردند، خوب این نشان می  دهد که فرایند سیاسی، مسیرش مسیر رو به جلویی است. چون معمولا در عراق این است که باید قبلش یک توافقی صورت گیرد روی سه تا منصب اصلی یعنی رییس مجلس، نخست وزیر و رییس جمهوری.
 
خوب این هنوز قطعی نشده است اما عراقی ها با وجود همه رقابت ها این را تشخیص دادند که این بار بیایند گام به گام فرایند سیاسی و تشکیل حکومت و دولت سازی را جلو بروند. این یک نوید خوش بینانه است. یعنی نشان می دهد که بر خلاف همه اختلافات سیاسی، اینها دموکراسی را قبول دارند و اینها‌، سیادت عراق و منافع ملی را ترجیح می دهند در حالی که واقعا رقابت های سیاسی هم وجود دارد. اینکه امروز رییس پارلمان تعیین شد به نظر می رسد که انتخاب رییس جمهور هم کار مشکلی نباشد.
 
در مساله نخست وزیر حساسیت بالاست. این حساسیت به دلیل جایگاهی است که خود نخست وزیر دارد و چون نخست وزیری در عراق هم رییس قوه مجریه است و هم فرمانده کل نیروهای مسلح است یعنی در مقایسه با کشورهای دیگر وقتی که ( کشورهایی که بر پایه ریاستی هستند ) نگاه می کنید قدرت و اختیارات نخست وزیری بیشتر است. به همین خاطر حساسیت هم بیشتر است. به علاوه اینکه هر کسی در موضع نخست وزیری باشد موضع نقد و انتقاد و فشارهای سیاسی رویش بیشتر است.
 
آنچه که الان مهم است این است که اگر در عراق که حقیقتا انتخابات یک انتخابات واقعی و آزاد بوده است، ملاک بخواهد انتخابات باشد، طبیعتا باید در چارچوب انتخابات و منطق انتخابات و نتیجه انتخابات نخست وزیر تعیین شود. این یک واقعیت است.
 
اما یک نکته که باز قابل توجه است در شرایطی که که الان روی مساله نخست وزیری حساست ها بالاست اما همه فراکسیون های سیاسی و همه جریان های سیاسی در پرونده امنیتی دارند کمک می کنند به دولت. همانطور که مرجعیت هم خواست اینها وارد شدند.
من می خواهم این را جمع بندی کنم که عراق به بن بست سیاسی نرسیده است.
 
تجربه نشان داده در دوره قبلی نه ماه طول کشید تا دولت شکل گرفت. به نظر می رسد این دوره بر خلاف اینکه چه اختلافات سیاسی مطرح است اما تشکیل دولت سریعتر از دولت قبل خواهد بود.
 
در مساله ایران هم بگویم ببینید ایران قاعده بازی دموکراسی و مردم سالاری در عراق را قبول دارد. هیچ گاه ایران نیامده در حمایت از یک کاندیدا وارد عمل شود. اما آنجا که مردم رای دادند ایران حمایت کرده. این اتهامی که جمهوری اسلامی تعیین کننده نخست وزیر و مقامات است، این با واقعیت های عراق همگونی ندارد و یک توهین به مردم عراق است. مردم عراق خودشان می توانند که دولتشان را ، حکومتشان را تشکیل دهند و نیاز به قیم ندارند. اما در یک جایی که نیاز باشد جمهوری اسلامی مشورت دهد قطعا کوتاهی نخواهد کرد.
 
سوال : 
نگاه مردم عراق و دولتمردان به حوادث چند هفته عراق چگونه است و راهبرد آنان در عراق برای مقابله با تکفیری های داعشی و بعثی عراق و بعضی از عشایر اهل سنت عراق که با آنها هم دست شده اند چیست؟ آیا شیعیان عراق حاضر هستند به نیابت از اهل سنت مناطق سنی نشین را با صرف هزینه های جانی و مالی هنگفت از چنگال تکفیری های داعشی و بعثی آزاد کنند یا به حفظ و نگهداری مناطق شیعه نشین بسنده خواهند کرد؟
 
جواب : 
ببینید، داعش نماینده جامعه اهل سنت عراق نیست. این یک موضوع. موضوع دوم حمله داعش متوجه به تمامیت ارضی این کشور و وحدت ملی این کشور را تحت تاثیر قرار داده و در حقیقت در تقابل با رای مردم و مردم سالاری است. چون حمله برای این است در نتیجه امروز امنیت ملی و منافع ملی عراق را داعش به خطر انداخته. یعنی حمله داعش فقط منحصر به موضوع شیعه نیست.
 
داعش نشان داد نه فقط با شیعه که با مذاهب چهارگانه اهل سنت و با هرگونه معنویت مخالف است. اینکه همزمان مسجد و دیر و کنیسه و کلیسا را منفجر می کند نشان می دهد که از بیخ و بن هیچ گونه اعتقادی ندارد. در نتیجه نباید گفت حرکت داعش ضد شیعه است. از طرف دیگر آنجاییکه مرجعیت شیعه وارد عمل شد و فتوا داد برای دفاع کفایی ، اقبال عراقی ها ، نه شیعه بلکه اهل سنت هم شما می بینید به این فتوا است.
 
یعنی بر خلاف همه اتهام زنی هایی که این فتوا یک فتوای طایفه ای است بر علیه اهل سنت که برخی از رسانه های عربی و غربی و برخی از مرتجعین مطرح کردند اما مردم عراق و اهل سنت این را لبیک گفتند. چرا؟ چون خطر داعش را برای کل عراق دانستند.
 
به همین خاطر هم هست که بعد از حمله داعش و فتوای مرجعیت پیوند دولت و ملت قوی شد. والان بر خلاف یک ماهه گذشته که سرآغاز حمله داعش به سمت بغداد و مناطقه دیگر بود، امروز در برخی مناطق اهل سنت و مردم سنی با داعش درگیر شده اند ؛ مثل شهرستان ، الم ، یعنی مردم سنی امروز خطر داعش را کمتر از خطر شیعه نمی دانند.
 
کشتار و فجایعی که امروز اتفاق افتاده د رجمعه ی سنی ، کمتر از شیعه نیست. یک ابهامی هم برخی بوجود می آورند که عمده پایگاه اجتماعی داعش در مناطق اهل سنت است. این هم غیر واقعی است. درست که در منطقه قاطبه سنی بیشتر است اما نه به دلیل اینکه پایگاه اجتماعی داعش در آنجاست. بلکه به این دلیل که سازمان رهبری و اصل بعث در آنجاست. نقش بندی در آنجاست. جریانانت تروریستی که بعثی ها درست کردند در آنجاست.
 
یکی دیگر اینکه ژئوپولیتیک این منطقه در ارتباط با مرزهایی است که که این مرزها حمایت از تروریسم داشتند و از جمله مرز سوریه است که مرز سوریه حاکمیت وکنترل در آن ضعیف است. یعنی دلیل اینکه این منطقه را انتخاب کردند به خاطر این دو ویژگی است نه به خاطر اینکه پایگاه اجتماعی داعش دارد. 
 
سوال :
دقیقا این سوال مطرح است که با توجه به اینکه در فرهنگ شیعه فتوای جهاد آخرین تیر موجود در دفاع از کیان شیعه است، آیا اوضاع عراق آنقدر بحرانی شده بود که نیاز به فتوای مرجعیت شیعه بود؟ آیا این فتوا شامل حفظ و نگهداری از مناطق شیعه نشین است یا شامل آزاد سازی مناطق سنی نشین هم می شود؟ 
 
جواب : 
فتوای مرجعیت دفاع کفایی بود. در فتوا بحثی از جهاد نیست. دفاع کفایی است. دوم اینکه برای حفظ تمامیت ارضی عراق و دفاع از نوامیس و جان مردم عراق است. این مختص به شیعه نیست. امروز سازماندهی که دارد صورت می گیرد از همه اقشار برای دفاع در برابر متجاوز است. این در جغرافیای شیعه ی صرف نیست. بیشترین تهاجم در مناطق سنی نشین بوده است و در منطقه شیعه الان مهار شده است. اینکه شیعیان به کمک دولت بروند برای آزاد سازی مناطقی که مورد تجاوز قرار گرفته و این از داخل این حکم در می آید. این حکم فقط برای حفظ شیعه و اماکن مقدسه نیست ، بلکه مربوط به مردم عراق و برای تمامیت ارضی عراق و در برابر مهاجم هایی هستند که نه شیعه را قبول دارند و نه سنی را قبول دارند. 
 
سوال :
کرد ها در عراق دنبال اصلاح طلبی هستند و این را صراحتا در گفتار و رفتار خود بیان داشته اند و عملا نیز کرکوک را به تصرف خویش درآورده اند. به نظر شما تا چه حد در موضعشان جدی هستند و آیا اصلا موفق به انجام این کار خواهند شد و در نهایت موضع دولت عراق و سایر دولت های هم جوار اعم از ایران و ترکیه و قدرت های منطقه ای و فرا منطقه ای در رابطه با این موضوع چیست؟ 
 
جواب :
این واقعیتی است که یکی از پیامدهای اساسی مبارزه و معارضه در برابر رژیم بعث صدامی کردها بودند. یعنی در کنار سایر مبارزین و معارضین یکی از بیشترین هسته های اجتماعی که قربانی داده در زمان دیکتاتوری صدام کردها بودند. در بناء و ساخت عراق جدید کردها ذینفع بودند و این در سایه وحدت و همپیمانی با سایر مولفه ها مهم در داخل عراق بوده بر علیه رژیم گذشته. در ساخت عراق جدید هر طیفی یا طایفه ای بخواهد از این همپیمانی خارج شود قطعا ضرر و خسارت خواهد دید. در موضوع تجزیه عراق هیچ کشور همسایه ای در منطقه و همسایگی عراق تجزیه عراق را تایید نخواهد کرد. تجزیه عراق نه تنها به ضرر مردم عراق خواهد بود به ضرر طایفه های عراقی هم خواهد بود .
موضوع استقلال هر چیزی که خارج از قانون اساسی عراق باشد توسط مردم عراق محکوم است و این به نفع هیچ طایفه ای هم نخواهد بود. در داخل خود جامعه کرد هم این نگاه واحد وجود ندارد. یعنی بخش اعظم کردها بر اینکه ما همچنان باید در فرایند سیاسی در چاچوب عراق واحد حرکت کنیم و منفعت کرد در این است را باور دارند.
 
سوال : 
به نقش آمریکا و اسراییل در حوادث اخیر اشاره کردید. اما نقش ترکیه و عربستان و برخی از کشورهای خلیج را تا حد در حوادث اخیر عراق موثر می دانید؟
 
جواب : 
من عرض کردم. ببینید، مثلث ارتجاع، رژیم اشغالگر قدس، آمریکا، اینها از یک عراق واحد مردم سالار ناخشنودند. یعنی از کشورهای عربی مرتجع از اینکه یک مردم سالاری در یک کشور عربی اسلامی مهم مثل عراق اتفاق افتاده، این دموکراسی و مردم سالاری در کشورهای فاقد دموکراسی، تسری بخش است. در نتیجه اینها نگرانند. اتهامی که این دولت شیعه است و به جمهوری اسلامی وصل است و ... ، اینها اتهاماتی واهی است. بلکه بیشتر نگران این هستند که این نوع مردم سالاری در کشورهای خودشان اجرا شود. رژیم اشغالگر قدس پایداری امنیتش را در بروز اختلافات و درگیری ها بین کشورهای اسلام گرا و ناآرامی ها در داخل این کشور ها می داند.
 
در عراق شما دیدید که به راحتی تجزیه را خواهانند. آمریکا از اتفاقی که در عراق افتاد و آن، شکستی بود که آمریکا در داخل عراق خورد و این در همه اهدافش هست و به طور کلی آمریکا بر خلاف ظاهری که بیان می کند از وضعیت عراق خشنود نیست.
 
برخی از کشورهای منطقه که داعیه رهبری منطقه ای را دارند متاسفانه هم آوا شدند با این مثلث و با داخل که بعثی ها هستند که باور ما این است در کشورهایی که امروز اراده مردم به طور واقعی دارد بروز می کند هر جریان و یا کشوری که در مقابل اینها ایستادگی کند خسارت خواهد دید.
 
عراقی ها فراموش نخواهند کرد که در شرایط سخت چه کسانی از دوستان اینها بودند و چه کسانی از دشمنانشان. ببینید در طول این چند سال بیشترین اتهامات علیه جمهوری اسلامی ایران زده شد در حالی که می بینید مردم عراق اقبالشان به سمت مردم ایران و کشور ایران است و امروز هم در حقیقت حامی خود و پشتیبان خود را جمهوری اسلامی می دانند. و این جالب است که بیشترین رای را در داخل عراق گروه ها و جریانات سیاسی می آورند که اینها متهم هستند به وابستگی داشتن به ایران. این نشان می دهد که جمهوری اسلامی اعتماد سازی کرده در داخل عراق. 
 
سوال : 
اخیرا در خبر ها شنیده شده است که دیدار هایی بین گرو ه ای مخالف نظام سوریه و همچنین بعثی های عراقی با سازمان موسوم به منافقین انجام پذیرفته . لطفا از صحت این دیدار ها و اهداف استفاده از این سازمان در عراق برای خوانندگان ما توضیح دهید و اینکه وضعیت این سازمان الان در عراق و جهان چگونه است و فعالیت آنان بر علیه ایران را چگونه ارزیابی میکنید ؟
 
جواب : 
پیدایش داعش، یعنی در شکل گیری و سازمان دهی آن، بعثی ها نقش اول را دارند. رابطه بعثی ها با منافقین که منافقین شدند سرباز ارتش بعث در زمان صدام و بعد از سقوط رژیم بعث هم باز تشکیلات بعثی در ارتباط با گروهک نفاق بود. 
 
خالق داعش در عراق خود بعثی ها هستند. اینکه گفته شود این مثلث شوم امروز با یکدیگر امروز در یک پروسه وارد عمل شدند، این چیز جدیدی نیست. اگر چه در اخبار جدید آمده که تعدادی از اعضای گروهک شرور و مزدور نفاق هم از خارج آمدند به کمک داعشی ها در مناطقی که الان تحت اشغال اینهاست، اما از آن اعضای آن گروهک که در داخل عراق هستند و اینها در کمپ لبرتی آماده شدند که به خارج بروند، از آنجا نرفتند ، بلکه از بیرون آمدند.
 
جریان تروریست امروز همدیگر را پیدا کردند و این یک امر جدیدی نیست. در طول چند سال اخیر، این موضوع وجود داشت.

سوال : 
در خبرها آمده ایران کمک های مالی و نظامی به عراق با توجه به درخواست دولت عراق را انجام خواهد داد. اما این سوال مطرح است که احتمال دخالت نظامی ایران در عراق همانند دخالت نظامی عربستان در بحرین را چگونه ارزیابی می کنید؟ تقسیم عراق و تشکیل یک دولت شیعی تحت نفوذ ایران و حفظ عراق فعلی با پرداخت هزینه های مالی و جانی و بازگرداندن مناطق سنی نشین و به تبع آن بازگشت کردها، در کوتاه مدت و بلند مدت چه اثری بر امنیت ملی ایران خواهد داشت؟ ایران در حال حاضر کدام راه را انتخاب کرده است؟
 
جواب : 
ایران به عراقی مستقلِ آبادِ آزادِ دارای حاکمیت کامل عراقیِ دور از هر گونه اشغالگری، این عراق مطلوب جمهوری اسلامی ایران بوده.
جمهوری اسلامی برای تحقق این هدف، حمایتش از مردم سالاری بوده نه از یک طیف خاص.
 
اینکه جمهوری اسلام قاطبه ملتش شیعه هستند و عراق اکثریتش شیعه هستند، اینها ارتباطی ندارد که به گفته شما جمهوری اسلامی دارد از یک حاکمیت شیعی دفاع می کند. مگر فلسطینی ها و یا اکثریت افغانی ها مگر شیعه هستند و جمهوری اسلامی از آنها حمایت می کرد؟ اصلا فلسطین اکثریت قریب به اتفاقشان از برادران اهل سنت هستند. در نتیجه تحقق چنین هدفی امکان پذیر نیست الا به مشارکت همه طیف های عراق در حاکمیت. پس جمهوری اسلامی از اساس مردم سالاری حمایت کرد. اما اینکه اکثریت مردم شیعه هستند، اینها فرض کنید حاکمیت با اکثریت است. این طیف اجتماعی تشکیل می دهند. این مفهومش این نیست که حمایت جمهوری اسلامی از یک طیف خاص است. 
 
مساله دوم، ظرف جمهوری اسلامی این نیست که از یک طیف خاص حمایت بکند. نکته دیگر، شما در این روند چند سال اخیر از سال 2003 تا الان را که نگاه کنید همه طیف های سیاسی به جمهوری اسلامی رفت و آمد و تعامل دارند ، اعم از کرد و شیعه و سنی و همه طیف ها، طیف انقلابی گرفته تا سکولار. این هم به دلیل اعتمادی است که به جمهوری اسلامی ایجاد کردند  و اینکه جمهوری اسلامی را طایفه ای نمی دانند.
 
 در نتیجه جمهوری اسلامی از رای مردم حمایت می کند. رأی مردم که آزادانه و سخت ترین شرایط امنیتی رفتند و رای خود را دادند. آنچه جمهوری اسلامی به آن اعتقاد دارد مردم سالاری است و حمایت از مردم. چنین حکومتی که برآیند اراده مردم است مورد تایید و حمایت جمهوری اسلامی ایران است. چنین حکومتی در یک تعامل سازنده با کشورهای منطقه از جمله جمهوری اسلامی خواهد بود. یعنی جمهوری اسلامی از این نوع دولت حمایت می کند. چون در عراق دولتی که برآمده از مردم سالاری است هیچ وقت به دنبال تجاوز و تهدید به کشورهای همسایه نخواهد بود. به دنبال سرکوب ملت خودش نخواهد بود.
 
این بزرگترین شاخصی است که جمهوری اسلامی دارد و از سال 2003 تا الان که می بینید جمهوری اسلامی حمایت های سیاسی و معنوی، اقتصادی، فرهنگی و هر نوع حمایتی از این روند بوده است.
 
در مساله همکاری های نظامی هم واقعیت این است ؛ دو موضوع قابل توجه است :
 
اول :  عراق یک دولت قانونی و مشروع دارد و حق این دولت این است که بیاید و همکاری های دفاعی را با هر کشوری داشته باشد. البته غیر از رژیم اشغالگر قدس که خود قانون اساسی عراق اجازه چنین رابطه ای را نمی دهد. در نتیجه به عنوان یک دولت قانونی و مشروع امروز با یک پدیده تهاجم، یعنی یک توطئه خارجی، یعنی داخلی با حمایت خارجی، یعنی داخلی به معنای ضد مردمی مواجه است و از طرفی هم پدیده، پدیده تروریسم است. در نتیجه من حیث اینکه دولت قانونی و مشروع حق دارد با هر کشوری رابطه دفاعی داشته باشد.
 
دوم : من حیث یک حرکت تروریستی علیه این ملت است .
تروریسم جغرافیا ندارد. وظیفه جامعه جهانی و همه کشورهاست که به این کشورکمک کنند. در چنین شرایطی اگر دولت عراق از هر کشوری از جمله جمهوری اسلامی ایران درخواست کمک و همکاری کند، وظیفه دولت ها و کشورها این است که سخاوتمندانه همکاری کنند.
 
باور ما این است دولت و مردم عراق تحت حمایت و پشتیبانی مرجعیت می توانند بر این فاجعه ای که امروز به عنوان یک تهدید مردم عراق و اگر به آن توجه نشود می تواند منطقه را در بگیرد، به عنوان یک تهدید، از عهده آن برآیند. اما اگر نیاز به کمک هم داشته باشند، جمهوری اسلامی در چارچوب ضوابط باید همکاری را داشته باشد. 
 
سوال : 
در آخر اگر نکته ای هست بفرمایید.
 
جواب : آنچه که من می توانم بگویم این است که تجربه عراق نشان داد که اراده مومنانه ملت ها از جمله عراق بر هرگونه توطئه ای فائق می آید. این تجربه ای است که ما در تجربه سه ساله بعد از پیروزی  انقلاب داشتیم. در مقاومت ملت فلسطین و لبنان داشتیم. در سوریه و عراق داشتیم که این اراده مومنانه می تواند بر هر توطئه ای ولو اینکه ابرقدرتها حمایت کنند فائق بیاید.
 
انشاالله امیدواریم روزهای آتی شاهد پیروزی های چشم گیر  ملت عراق باشیم.
کد مطلب : ۴۰۴۳۷۱
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
پیشنهاد ما