۰
سه شنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۰۸

چرا اردوغان براي تسلیم کوباني عجله دارد؟

چرا اردوغان براي تسلیم کوباني عجله دارد؟
رجب طيب اردوغان، رئيس جمهور ترکيه بر اين اعتقاد است که واشنگتن به او نياز دارد و ائتلاف بين المللي اي که عليه داعش به راه افتاده است بدون مشارکت ترکيه موفق نخواهد شد. براي همين شروطي براي ايالات متحده امريکا قرار داده به اين اميد که بتواند مسير جنگ عليه جهادي ها را به سمتي منحرف کند که ممکن است چندان مسير مورد نظر امريکايي ها نباشد.

منطقه حائل و منطقه پرواز ممنوع و حمله به ارتش سوريه همگي مطالباتي است که ترکيه به دنبال آن است در حالي که هيچ ربطي به جنگي که امريکا عليه داعش اعلام کرده است، ندارد.

به عبارت ديگر، اردوغان مي خواهد از ائتلاف بين المللي جنگ عليه داعش قبل از اين که به جنگي عليه داعشي ها تبديل شود از آن به عنوان ابزاري براي سرنگوني حکومت سوريه استفاده کند. جنگي که آنکارا و به همراه آن کشورهاي عربي حوزه خليج فارس بر اين اعتقادند پايان نمي يابد مگر اين که حکومت اسد در سوريه سرنگون شود.

از اين جا است که در مي يابيم اظهارات جو بايدن، معاون رئيس جمهوري امريکا در دانشگاه هاروارد از روي بي فکري و تنها حرفي لغزيده بر زبان نبوده است، اظهاراتي که بعدا مجبور شد بابت آنها عذرخواهي کند.

ايالات متحده خوب مي داند که ترکيه و کشورهاي عربي حوزه خليج فارس همه تلاش خود را بر سرنگوني حکومت رئيس جمهور بشار اسد متمرکز کردند بدون اين که به بسياري از مخاطراتي که ممکن است در نبود او در قدرت به وجود بيايد فکر کنند، حتي از اين فراتر آنها جهادي ها را به مثابه وسيله اي براي سقوط دمشق مي ديدند. البته خود واشنگتن چندان از تلاش هاي ترکيه و کشورهاي عربي حوزه خليج فارس به دور نبود، اما وقتي که کار به مرحله اي رسيد که دريافت جانشين حکومت اسد حکومتي جهادي خواهد بود که حکومت طالبان در افغانستان قرن گذشته ميلادي در برابر آن معتدل محسوب مي شود، در محاسبات خود تجديد نظر کرد و خود را از معادله مبارزه هم زمان با جهادي ها و بشار اسد خارج کرد تا الآن اولويت مبارزه با جهادي ها باشد. اين معادله جديد است که اردوغان را عصباني کرده و کاري کرده است که او براي سقوط شهر عين العرب (کوباني) کردنشين در مرزهايش با سوريه به دست داعش عجله داشته باشد، کما اين که باعث شده است او سقف مطالباتش را براي شرکت در جنگ براي جلوگيري از سقوط اين شهر به دست داعش بالا ببرد و حتي از اين نگران نباشد که جهادي ها جنايت هاي خود را گسترش دهند و رسما ائتلاف بين المللي عليه جهادي ها شکست بخورد.

اردوغان خوب مي داند امريکايي ها در چه وضعيت سختي گرفتار شده اند براي همين از آنها مي خواهد که با شرايط او موافقت کنند، شرايطي که قبل از آن مخالفان سوري ساکن خارج از برآورده کردن آن ناتوان بوده اند. او حاضر است حتي براي سرنگوني بشار اسد نسبت به قدرت گرفتن جهادي ها بي تفاوت باشد و حتي اجازه دهد آنها رهبري جنگ در مبارزه با حکومت سوريه را بر عهده بگيرند تا هدف او تحقق يابد. هدفي که خود با مخالفان سوري نتوانستند به آن برسند. آنها مي گويند در حال حاضر هدف سرنگوني بشار اسد باشد بعدا خود مي توانيم از پس جهادي هاي تندرو بر آييم. اما ترکيه و برخي کشورهاي عربي حوزه خليج فارس و مخالفان سوري از کجا اين قدر مطمئن هستند که مي توانند بعد از سقوط بشار اسد از پس جهادي ها و داعشي ها و عناصر تندرو بر آيند؟ شايد جواب آن همان چيزي باشد که بايدن قبل از عذرخواهي اش بيان کرد.

متن پيش رو در ديپلماسي ايراني منتشر شده و انتشار آن به معني تاييد تمام يا بخشي از آن نيست.
مرجع : دیپلماسی ایرانی
کد مطلب : ۴۱۴۵۶۰
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
پیشنهاد ما