۰
پنجشنبه ۱۳ شهريور ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۴۶

تشديد اختلافات دروني آتلانتيکي ها

تشديد اختلافات دروني آتلانتيکي ها
کشورهاي شرق اروپا نسبت به کشورهاي غرب اروپا مواضع تندتري نسبت به اختلافات داخلي اعضاي ناتو بر سر نحوه و شدت مواجهه با روسيه دارند. با اين حال حتي برخي کشورهاي شرقي اروپا نظير جمهوري چک نيز با عضويت اوکراين در ناتو مخالف بوده و اين مخالفت خود را به صورت صريح و علني بيان کرده اند. اين در حالي‌است که از سوي ديگر روسيه نيز به ناتو در خصوص گسترش اين سازمان نظامي به شرق اروپا هشدار داده است. اين اقدام ناتو مي تواند نقشه ژئو استراتژيک اروپا را تغيير دهد.

انشقاق به وجود آمده در ميان اعضاي ناتو و اختلافاتي که ميان آنها وجود آمده نشان دهنده بحراني است که روز به روز گريبانگير اعضاي اين سازمان مي شود. "اوتفريد ناساير" رئيس مرکز اطلاعات امنيت آتلانتيک برلين در گفتگو با روزنامه سوئيسي "تاگس سايتونگ" در پاسخ به اين پرسش که آيا با توجه به نشست بحران ناتو در شهر ولز اين ائتلاف نظامي دوباره منسجم تر شده است اظهار داشته است که در اصل تنشها در ائتلاف نظامي ناتو افزايش پيدا کرده است. ناتو به خاطر روسيه دچار انشقاق و جدايي شده و بخصوص در اين مسئله که چگونه بايد با ولاديمير پوتين رفتار شود اختلاف نظر وجود دارد. اين مسئله باز است که با توجه به بحران اوکراين آيا جبهه اي که خواهان رويارويي با مسکو است کار خود را از پيش مي برد يا آنهايي که يک هماهنگي با مسکو را مد نظر دارند؟ اما مطمئنا اين شکاف ها خود را نشان خواهد داد. در اين ميان تحرکات لندن و واشنگتن بر ضد مسکو در درون ناتو در خصوص ايجاد جو موجود بي تاثير نبوده است. بر اين اساس آمريکا، انگليس و برخي اعضاي جديد در شرق اروپا مي خواهند امنيت در برابر روسيه ايجاد کنند. در مقابل آنها اعضاي قديمي ناتو در قاره اروپا بخصوص آلمان و فرانسه قرار دارند. اين گروه مي خواهند امنيت اروپا را با مسکو شکل دهند. اين کشورها معتقدند که يک هماهنگي استراتژيک طولاني مدت براي هر دو طرف از نظر اقتصادي و سياسي سودمند است. چنانچه "اوتفريد ناساير"تاکيد کرده است، ناتو به دنبال يک تکليف جديد اصلي است. دبير کل اين ائتلاف نظامي با شادي از اين فرصت استفاده کرده است، انگار بحران اوکراين اين امکان را به وي داده است تا موضع دفاعي جديد در برابر روسيه را ترويج کند. به اين ترتيب موجوديت ناتو به عنوان يادگاري از جنگ سرد دوباره توجيه مي شود. آمريکا به جبهه اي که خواهان رويارويي با روسيه است تعلق دارد. واشنگتن به اعضاي جديد ناتو که خود را در معرض تهديد روسيه احساس مي کنند احساس امنيت بيشتر مي دهد. در ضمن آمريکا به اين ترتيب اطمينان حاصل مي کند که همچنان مي تواند سياست امنيتي اروپا را تحت نفوذ داشته باشد. هر چقدر رويارويي با مسکو شديدتر شود به همان اندازه نفوذ و تسلط آمريکا در اروپا بيشتر مي شود.

لازم به ذکر است آمريکا و متحدانش که با تهديد حمله نظامي روسيه به اوکراين مواجه هستند اين هفته در اجلاس ناتو با استقرار دست‌کم چهار هزار نيروي نظامي و تجهيزات لازم در شرق اروپا موافقت خواهند کرد و آن را به تصويب خواهند رساند.اين توافق منجر به افزايش تعهدات امنيتي ناتو نسبت به کشورهايي خواهد شد که هم مرز با روسيه بوده و ظاهرا نگران مواجهه با تهديد نظامي از سوي مسکو هستند.باراک اوباما، رئيس‌جمهور آمريکا در جلسات خود با رهبران کشورهاي حوزه بالتيک در استوني همبستگي سمبليک خود را با آنها اعلام خواهد کرد. اين درحالي است که اوباما در همين راستا به استوني سفر کرد.تنش‌هاي اخير در اوکراين پس از آن ايجاد شد که اعضاي ناتو خواستار کاهش بودجه نظامي اين سازمان و ارزيابي مجدد نقش آن پس از برقراري سالها صلح در قاره اروپا بودند.

عليرضا صادقي
کد مطلب : ۴۰۸۱۸۹
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
پیشنهاد ما