۰
سه شنبه ۱۹ مرداد ۱۳۸۹ ساعت ۱۴:۳۸

ميراث 50 ساله كاسترو

ميراث 50 ساله كاسترو
فيدل كاسترو با لباس نظامي زيتوني رنگ وارد صحن شوراي ملي كوبا شد. اين اولين حضور رسمي در محافل سياسي كشور پس از بيماري او بود. وقتي رهبر كوبا وارد شوراي ملي شد، نمايندگان به احترام وي جلسه كاري خود را قطع كرده و با شعارهاي «زنده‌باد فيدل» از وي استقبال كردند. كاسترو در سخنراني پرشور و 12 دقيقه‌اي خود هشدار داد كه امريكا براي مقابله با كشورهايي نظير ايران و كره شمالي جنگ هسته‌اي به راه خواهد انداخت. پس از عمل جراحي كه در سال 2006 بر روي فيدل كاسترو انجام شد، قدرت بدني و وضعيت جسماني وي بشدت تحليل رفت و او آرام آرام قدرت را به رائول كاسترو، برادر كوچك‌تر خود منتقل كرد.

از آن پس فيدل كاسترو تنها در عكس‌ها و فيلم‌هاي تلويزيوني ديده شد اما در تابستان سال جاري فيدل در محافل مختلف در هاوانا حضور يافت. حضور وي در شوراي ملي و موضعگيري‌اش در مورد مسائل مهم بين‌المللي اين گمان را در ميان كارشناسان پديد آورده كه روح رهبر 84 ساله كوبا همچنان بر نظام سياسي اين
كشور جاري است.فيدل هنوز آنچنان نفوذي در كوبا دارد كه به نظر مي رسد تا آخرين لحظات زندگي‌اش كوبا همچنان بزرگ‌ترين منتقد ايالات متحده در قاره امريكا خواهد بود.
البته در حاشيه اين اتفاق برخي ناظران امريكايي سعي كردند حضور كاسترو در محافل سياسي را سمبليك جلوه دهند كه فقط به قصد حفظ سيماي انقلابي كوبا صورت گرفته است. اين ناظران حتي مدعي شدند كه فيدل با اين گونه اقدامات بر اختلافش با رائول كاسترو پرده كشيد زيرا چند روز پس از اين كه رائول قدرت را در دست گرفت، برادر بزرگ‌تر وي در مقالات و سخنان مختلف از برخي اصلاحات صورت گرفته توسط وي انتقاد كرد؛ اصلاحاتي نظير حق داشتن تلفن همراه يا اعطاي حق مالكيت به كشاورزان. اين انتقادات از عواملي بود كه به گفته كارشناسان موجب توقف اصلاحات سياسي و اقتصادي رائول كاسترو شد اما واقعيت اين است كه ظاهر شدن دوباره فيدل علاوه بر تأكيد بر تداوم مشي انقلابي كوبا، براي نشان دادن حمايت وي از برادرش است. حضور فيدل كاسترو در بين مردم و
سياستمداران به منزله هشداري به افراطي‌هاي كوباست كه اگر كسي حتي فكر به چالش كشيدن رائول را در سر بپروراند، با فيدل طرف است.

با اين فرضيه، اين گونه حمايت‌هاي فيدل براي رائول بسيار سرنوشت‌ساز خواهد بود. رهبر جديد كوبا به اين حمايت‌ها بويژه در وضع فعلي نياز دارد. كوبا هنوز شديداً تحت تحريم امريكا است و تحت بحران اخير جهاني اقتصاد، با برخي مشكلات داخلي روبه‌رو است. رائول كاسترو اخيراً گفته كه بزودي ميليون‌ها نفر براي صرفه‌جويي اقتصادي بيكار خواهند شد. برادران كاسترو در پنجمين دهه حيات انقلاب‌شان دريافته‌اند كه اوباما همزمان با حفظ نام كوبا در ميان كشورهاي حامي تروريسم، از بازي تحريم‌هاي 48 ساله بهره مي‌گيرد. اوباما با وعده آزاد شدن رفت و آمد امريكايي‌‌ها به كوبا و فروش محصولات كشاورزي به اين كشور، به ميدان آمد اما بسته ماندن باب مراوده سياسي، نشان از آن دارد كه واشنگتن همچنان در انديشه منزوي كردن و شكست اين كشور امريكاي جنوبي است.
کد مطلب : ۳۳۷۵۲
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
پیشنهاد ما