۰
يکشنبه ۳ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۰۶

اومانیسم غربی مبنای تفکر احمد شهید است/نگاه جمهوری اسلامی به حقوق بشر نگاهی الهی است

اومانیسم غربی مبنای تفکر احمد شهید است/نگاه جمهوری اسلامی به حقوق بشر نگاهی الهی است
 پایگاه اطلاع رسانی ستاد حقوق بشر در گفت وگو با دکتر نوذر شفیعی، استاد دانشگاه تهران و تحلیلگر مسائل سیاسی و بین الملل دلایل و چگونگی شکل گیری گزارشات حقوق بشری علیه ایران را مورد بحث و بررسی قرار داده است .
متن این گفت وگو را در ادامه می خوانید:

گزارش جدید احمد شهید را چگونه ارزیابی می کنید؟
باید به چند نکته مهم در این رابطه اشاره کنم و آن این است که اولا نگاه به حقوق بشر یک نگاه نسبیت‌گرا است، یعنی این روند غالب است‌. منظور از نسبیت‌گرایی این است که نمی توان با یک معیار مسأله حقوق بشر در کشورها را بررسی کرد، بلکه بحث حقوق بشر در کشورها باید با استانداردهای مختلف سنجیده شود.

درحال حاضر معیاری که بر اساس آن حقوق بشر در کشورهای مختلف سنجیده می شود معیار غربی است. یعنی اومانیسم غربی مبنای فلسفی و تفکرکسانی مثل احمد شهید است. لذا ما از بن و اساس با نگاه حقوق بشری غربی مشکل داریم نه تنها جمهوری اسلامی ایران، بلکه ملل مشرق زمین، یعنی چینی‌ها و هندی‌ها هم با غرب مشکل دارند. مشکلاتی که بر اساس مبنا است. تمام این مسائل به این دلیل است که غرب خود را در مرکز قرار داده و براساس این مرکزیّت خود دیگران را مورد مطالعه وسنجش قرار می دهد.

نکته دوم این است که در دل همین مسائل حقوق بشری سیاست هم وارد عمل می شود، یعنی انگیزه‌های سیاسی در کنار اختلافات حقوق بشری قرار می گیرد، لذا بعضی از موضوعات برجسته می شوند وبرخی هم نادیده گرفته می شوند. به عنوان مثال باید بگویم آیا واقعا بحث حقوق بشر در ایران وعربستان سعودی قابل مقایسه است؟ بدون تردید پاسخ منفی است، چرا که یک قطعنامه هم تاکنون علیه عربستان سعودی صادر نشده واین نشان از برخوردهای دوگانه غربی است. گاهی اوقات استانداردهای دوگانه درملاحظات غرب مطرح می شود، ملاحظاتی که بیشتر جنبه سیاسی دارد.

موضوع مهمی که باید به آن اشاره کنم منابعی است که از آنها اطلاعات کسب می‌شود.این منابع باید متعدد،متنوع وموثق باشند. وقتی که گزارشگر ویژه اطلاعات خود را از یک ضد انقلاب می‌گیرد مسلّم است که نظرات منفی را دریافت می کند.

نکته سوم تفکیک موضوعات از همدیگراست. نمی توان اعدام یک قاچاقچی مواد مخدر را نقض حقوق بشردانست و اعدام یک زندانی سیاسی را هم نقض حقوق بشرتلقی کرد. اینها دو مقوله متفاوت است. متاسفانه گاهی اوقات تعمّداَ اینها خلط مبحث می شود و فضای تبلیغاتی را به وجود می آورد.

غربی ها از ارائه گزارش‌های حقوق بشری علیه ایران چه اهدافی را دنبال می کنند؟

اگر بخواهیم مبنای اختلافی را در نظر بگیریم واقعیت این است که تا زمانی که جمهوری اسلامی ایران و کشورهای غربی هستند اختلافات مبنایی، فلسفی، دینی وایدئولوژیک هم بین ما وجود دارد، یعنی از نظر بنیادی ما با هم اصطحکاک ،تفاوت وتعارض داریم. چون مبنای نگاه ما به حقوق بشر یک نگاه الهی است اما نگاه آنها یک مبنای انسانی و اومانیسم است، لذا این دو نگاه اساسا به دومقصد ومنزل متفاوت ختم می شود.

نکته دوم اینکه تا زمانی که جمهوری اسلامی ایران با غرب دارای تعارضاتی است، این اتهامات و مسائل وجود خواهد داشت وهدف نهایی آنها هم تحت فشار گذاشتن ،محدود کردن و منزوی کردن ایران است.کدها، تعابیر و مفاهیم رویه‌های غرب در دنیای ارتباطات و اطلاعات پیام کاملا روشن و مشخصی برای افکار عمومی جهان دارد.

منابع گزارشگر ویژه چه کسانی هستند؟

احمد شهید گزارشات خود را از منابع ضد انقلاب تهیه می کند، چون مهم نیست که درایران چه می گذرد مهم این است که گزارشگر، کمیسیون حقوق بشر و نهادهای حقوق بشری چه چیزی را می خواهند که از طریق آن ایران را تحت فشار قرار دهند و به همین دلیل است که وی از منابع خارجی و ضد انقلاب بهره می جوید و به داخل ایران هیچ توجهی نمی کند.

گزارش های حقوق بشری علیه ایران چه ارتباطی با پرونده هسته ای ما دارد؟

بدون شک گزارش های حقوق بشری با مسائل هسته ای ما هم ربط دارد،هیچ گاه نمی توان به مسائل تک بعدی نگاه کرد. مسائل امروزی پیچیده است. آنها کلیّت جمهوری اسلامی ایران را با هر آن چه که در این نظام هست وبا هرآن چه که نظام را تشکیل می دهد، مشکل دارند. پس بنابراین موضوع پرونده هسته ای را نمی توان جدای از مسائل حقوق بشری دانست .

مواضع جمهوری اسلامی ایران دربرابر گزارش های حقوق بشری چگونه باید باشد؟

دولت باید جدی برخورد کند. دولت اولا باید چنین دیدگاه هایی را در بیانیه رسمی محکوم کند ودرسازمان های بین المللی نگاه و مقصود خود را در ارتباط با حقوق بشر مطرح کند.در آن طرف قضیه موارد نقض حقوق بشر توسط آمریکایی ها وسایر کشورها را مطرح کند. به هر حال بخشی از روابط بین الملل فعلی جنگ روانی، رسانه ای و تبلیغاتی است. ما هم باید در قبال آنها تحرکاتی را داشته باشیم.
محکومیت واتخاذ موضع گیری، اغناسازی یعنی قانع کردن دیگران به الگوهای رفتاری مطابق با موازین حقوق بشری جمهوری اسلامی ایران، همراه سازی یعنی دیگران را با این تفاسیرهمراه کردن ودرعین حال افشا سازی یعنی انتخاب یک خط مشی تهاجمی برای بر ملا کردن آن چه که در غرب مصادیق نقض حقوق بشر است از جمله اقداماتی است که باید دولت، مجلس وقوه قضائیه انجام دهند.

تحلیل شما از برخوردهای دوگانه حقوق بشری غرب با ایران و سایر کشورها چیست؟

در جهان یک نظم سیاسی بین المللی وجود دارد که بر اساس این نظم سیاسی وبین المللی که آمریکا آن را چیده و آن را به وجود آورده، کشورها به دوست، دشمن ورقیب تبدیل می شوند. لذا کشورهایی که در راستای حفظ آن نظم عمل می کنند مورد تایید هژمون قرار می گیرند یعنی آنها کارکردهایی را در جهت حفظ ثبات نظام ونظم وحفظ جایگاه قدرت هژمون ایفا می کنند. مثلا عربستان سعودی نفت در اختیار اقتصاد کاپیتالیسم به اصطلاح آمریکا قرار می دهد. عربستان سعودی در مناطقی که غرب ویا آمریکای ها لازم بدانند ایجاد اختشاش می کند. اینها کارکردهایی است که برای این کشورها تعریف می کنند،لذا طبیعی است که برای کشوری مثل عربستان نه تنها محکوم نمی کنند بلکه حمایت هم می‌ کنند ودر مقابل ایران به دنبال زیر سوال بردن چیستی وچرایی ساختار این نظم ونظام است و بعد ناعادلانه قلم داد کردن آن و آسیب زدن وافشا کردن نقاط ضعف این نظام است .لذا در نهایت ایران در پی ساختار شکنی این نظام است. چنین کشوری نظم موجود یا هژمون موجود را محدود می کند، به این دلیل است نگاه آمریکا به کشوری چون ایران وعربستان سعودی متفاوت است.
مرجع : ستاد حقوق بشر
کد مطلب : ۳۶۴۸۶۵
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
پیشنهاد ما