۰
سه شنبه ۶ آبان ۱۳۹۳ ساعت ۱۲:۴۶
پایگاه تحلیلی "کانترپانچ"

چرا آمریکا به صلح با ایران تمایلی ندارد؟! / اتحاد واشنگتن با منفورترین رژیم‌های جهان

چرا آمریکا به صلح با ایران تمایلی ندارد؟! / اتحاد واشنگتن با منفورترین رژیم‌های جهان
به گزارش اسلام تایمز، پایگاه تحلیلی "کانترپانچ" در مقاله‌ای به قلم "شیموس کوک" می‌نویسد: سخنرانی‌هایی نویدبخش اوباما در سال 2008، جایزه نوبل صلح را برای وی به ارمغان آورد اما این کلمات الهام‌بخش، در ویرانه‌های لیبی، فلسطین، عراق و سوریه مدفون شدند. منطقه‌ای که زمانی اوباما را ناجی صلح خود می‌دانست، اکنون وی را به عنوان یک جنگ‌طلب پس می‌زند.

اتحاد سفت و سخت دولت آمریکا با منفورترین رژیم‌های جهان


اوباما در عالم فرض، دوستدار صلح است اما برای اثبات این موضوع، وی باید در روابط خود با کشورهای خارمیانه، تجدیدنظر اساسی کند. دولت آمریکا اتحاد سفت و سختی با منفورترین رژیم‌های جهان دارد. اوباما بین رژیم منفور جهانی اسرائیل و دیکتاتوری خودکامه عربستان سعودی گرفتار شده است. ترکیه توسعه‌ طلب و تشنه جنگ، یکی دیگر از متحدان مهم آمریکا به شمار می‌رود؛ در حالی که دیگر دیکتاتوری‌های سلطنتی حاشیه خلیج فارس نیز متحدان کوچکتر آمریکا هستند.

چنین اتحادی صلح را غیرممکن می‌سازد. از این رو، گمانه‌زنی‌های زیادی در خصوص تغییر گسترده در روابط آمریکا وجود دارد که به صلح آمریکا و ایران بستگی دارد و احتمالا با تقویت اتحاد با کردهای عراق تکمیل می‌شود.

اوباما باز هم مسیر جنگ را انتخاب کرد


اما به نظر می‌رسد که این سناریو هنوز بر روی میز قرار نگرفته و پس از آنکه بعد از چنیدن دهه، صحبت از صلح با ایران به میان آمده است، اوباما باز هم مسیر جنگ را انتخاب کرده است.

این تصمیم، اخیرا با توافق ضدداعش، که بین آمریکا و عربستان سعودی صورت گرفت و این اتحاد زننده را محکم‌تر کرد، نهایی شد. طبق این توافق، عربستان سعودی در مبارزه با داعش همکاری می‌کند و در مقابل، آمریکا نیز علیه دولت سوریه به مبارزه ادامه خواهد داد. عربستان سعودی برای سرنگونی بشار اسد تلاش می‌کند تا بدین وسیله، رقیب خود یعنی ایران را تضعیف کند. شورشیان سوری که عربستان سعودی آنها را ـــ با هزینه 500 میلیون دلاری از جیب مالیات‌ دهندگان آمریکایی ـــ آموزش داده است، علیه دولت سوریه و نه داعش مورد استفاده قرار خواهند گرفت. متحدان آمریکا در منطقه، جنگ علیه دولت سوریه را اولین مرحله از جنگ با ایران می دانند. حتی اگر آمریکا و ایران به یک توافق هسته‌ای دست پیدا کنند، این مسیر شوم ادامه پیدا خواهد کرد.

نابودی سوریه و ایران، بازارهای جدیدی را برای متحدان حریص و گرسنه آمریکا باز خواهد کرد


به عقیده «شیموس کوک»، یکی از دلایل بسیار مهمی که متحدان آمریکا خواهان نابودی ایران هستند، اقتصاد است. ایران در بازارها و سرمایه‌گذاری‌های منطقه یک رقیب بزرگ به شمار می‌رود و نابودی سوریه و ایران، بازارهای جدیدی را برای متحدان حریص و گرسنه آمریکا باز خواهد کرد. جنگ نفتی اقتصادی بین عربستان سعودی و ایران، اخیرا با فروش نفت عربستان سعودی با قیمت بسیار کم، با هدف وارد کردن فشار سیاسی بر ایران، بالا گرفته است. به علاوه، این جنگ با جنگ اقتصادی که اوباما برای تضعیف ایران به راه انداخته، همزمان شده تا درصورت سقوط دولت سوریه، حمله احتمالی به ایران را تسهیل کند.

ارتش ایران، یکی از دلایل مهم تمایل آمریکا برای تغییر نظام در ایران


نویسنده این مقاله، ارتش ایران را دلیل دیگری برای تمایل آمریکا جهت تغییر نظام در ایران می‌داند. به عقیده وی، دولت آمریکا پایگاه‌های نظامی زیادی در سراسر خاورمیانه دارد اما در ایران، که دارای ارتش قدرتمندی در منطقه است و از تنگه استراتژیک هرمز ــ که مشترکا توسط ایران و عمان کنترل می‌شود‌ ـــ پاسداری می‌کند، پایگاهی ندارد. این موضوع که یک پنجم نفت تولیدی جهان، باید از این منطقه که تحت کنترل ایران است، عبور کند، برای آمریکا و عربستان سعودی غیرقابل تحمل است.

این تنش‌های مذهبی منطقه‌ای در نتیجه ائتلاف آمریکایی علیه دولت سوریه عمیق‌تر شده‌اند


قدرت منطقه‌ای ایران به روابط سیاسی و مذهبی آن در سراسر خاورمیانه متکی است و این باعث شده تا حکومت‌های سنی منطقه، از اتحاد ایران، عراق، سوریه و حزب الله لبنان، که از آن به عنوان «هلال شیعی» یاد می‌کنند، به شدت در هراس باشند. به علاوه، جمعیت قابل ملاحظه‌ای از مردم شیعه در کشورهای عربستان سعودی، بحرین، یمن و ترکیه زندگی می‌کنند که از ظلم و ستم حکومت‌های خود به تنگ آمده‌اند.

برای مثال، وقتی که عربستان سعودی اخیرا حکم اعدام یک روحانی شیعه مردمی ـــ آیت الله نمرــ را اعلام کرد، ایران نیز در پاسخ هشدار داد که در صورت اجرای این حکم، عربستان باید منتظر «عواقب» اقدام خود باشد و بار دیگر موقعیت خودرا به عنوان یک کشور «مدافع شیعه»، تقویت کرد. در حال حاضر، دولت سنی طرفدار آمریکای یمن نیز با یک طغیان قدرتمند شیعه در کشور خود دست و پنجه نرم می‌کند.

این تنش‌های مذهبی منطقه‌ای، در نتیجه ائتلاف آمریکایی علیه دولت سوریه، که به طور نظام‌مندی به فرقه‌گرایی سنی متکی است تا مبارزان جهادی و سیلی از کمک‌هایی مالی کشورهای سنی منطقه را به خود جلب کند، به طور تصاعدی عمیق‌تر شده‌اند.

عربستان سعودی و اسرائیل، مخالفان سرسخت صلح آمریکا با ایران

بنیادگرایی سنی در سوریه ـــ به طور بی‌ربطی به نسخه بنیادگرایی عربستان سعودی از اسلام متکی است ـــ که مسلمانان شیعه را انسان‌هایی مرتد و سزاوار مرگ می‌داند. قتل عام شیعیان در سوریه واکنش‌های زیادی در سراسر خاورمیانه داشته و تنش‌های موجود را بین اقلیت شیعه منطقه و دولت‌های خود در عربستان سعودی، ترکیه و سایرین را افزایش داده است. واکنش‌ منطقه‌ای شیعه علیه بنیادگراهای سنی موجب افزایش نفوذ منطقه‌ای ایران شده و این موضوع احتمالا یکی از دلایل توافق اخیر اوباما با عربستان سعودی است.

عربستان سعودی و اسرائیل مخالفان سرسخت صلح آمریکا با ایران هستند. هر دو دولت، پس از عقب‌نشینی لحظه‌آخری اوباما از بمباران سوریه در سال 2013، و همچنین توافقات جزئی وی با ایران، به شدت خشمگین شدند و واکنش‌های شدیدی نشان دادند؛ تا جایی که عربستان سعودی از پذیرفتن کرسی شورای امنیت سازمان ملل خودداری کرد.

مسئله کردها


دولت ترکیه از مدت‌ها پیش با دولت آمریکا برای سرنگونی دولت بشار اسد در سوریه همکاری کرده است و به تازگی برای ایجاد یک منطقه پرواز ممنوع در شمال سوریه، اصرار می‌کند و از آنجایی که داعش فاقد هر گونه نیروی هوایی است، این اقدام به ضرر دولت سوریه خواهد بود. ترکیه اهداف خوبی را در سوریه دنبال نمی‌کند و مدت‌ها است که می‌خواهد این سرزمین نفت‌خیز را ــ که جمعیت کرد سوریه در آن اقامت دارند ـــ برای خود تصرف کند.

درخواست برای تحمیل منطقه پرواز ممنوع در سوریه برای «حفاظت از کردها» در مرزهای ترکیه، در صورت عملی شدن، مشابه منطقه پرواز ممنوع در لیبی ـــبرای ایجاد یک «کریدور انسان‌دوستانه» ــ خواهد بود که به جای آن، از این منطقه برای ایجاد یک کمپین گسترده بمباران با هدف تغییر رژیم در لیبی مورد استفاده قرار گرفت.

مردم کرد خواستار و سزاوار داشتن زندگی آرامی هستند


صدها سال است که دیگر کشورها برای رسیدن به منافع خود، از کردها استفاده می‌کنند. مردم کرد خواستار و سزاوار داشتن زندگی آرامی هستند اما در گذشته بارها از رسیدن به این خواسته مایوس شده‌اند. اما اکنون اوضاع اندکی فرق کرده است. قول و قرارها گذاشته شد و سلاح‌ها به کردهای «خوب» طرفدار آمریکا در عراق داده شد؛ در حالی که در آن سوی مرزها، در کشور ترکیه، به دسته دیگری از کردها برچسب تروریست زده شد و دولت آن‌ها را سرکوب کرد.

به تازگی، شهر کردنشین سوریه، در مرز ترکیه ــ کوبانی ــمورد حمله داعش قرار گرفت و توسط «کردهای بد» (اصطلاح جدید آمریکا و ترکیه برای تفکیک کردها) حزب اتحاد دموکراتیک کردستان (پ ید)، وابسته به حزب کارگران کردستان (پ ک ک) که مقر‌ آن در ترکیه قرار دارد، مورد دفاع قرار گرفت. ارتش ترکیه در آن سوی مرزها نظاره‌گر حمله وحشیانه داعش به کوبانی بود، در حالی که دولت ترکیه از نیروی نظامی خود تنها برای جلوگیری از ورود کردهای ترکیه به سوریه و کمک به دفاع از شهر کردنشین کوبانی استفاده کرد.

ترکیه ثابت کرد که از کردها بیش از داعش می‌ترسد


این مسئله باعث شد که این استنباط که ترکیه تا اندازه‌ای مسئول ایجاد داعش بوده است، قوت بگیرد. زیرا مرز ترکیه مدت‌ها نقطه بی‌چون و چرای ورود نیروهای جهادی خارجی به خاک سوریه بود. ترکیه با اعلام اینکه از نظر وی (پ ی د) و (پ ک ک) با داعش برابر هستند و تروریست نامیدن همه آن‌ها، از اقدامات خود دفاع کرد. در ترکیه، مردم کرد در اعتراض به اقدامات دولت ترکیه و انفعال در برابر حمله داعش به کوبانی که به کشته شدن 40 نفر منجر گردید، به اعتراض برخواستند.

ترکیه در نهایت ثابت کرد که از کردها بیش از داعش می‌ترسد و این که نتیجه مذاکرات صلح با کردهای داخلی، هرگز به یک کردستان مستقل در قلمروی ترکیه، منجر نخواهد شد. به علاوه، ترکیه با هرگونه ایجاد یک دولت مستقل کرد در عراق و یا سوریه نیز به شدت مخالفت خواهد کرد. زیرا این مسئله در عین حال که باعث می‌شود ترکیه نتواند مناطق نفت‌خیز کردنشین را تصرف کند، موجب به قدرت رسیدن کردهای ترکیه خواهد شد.

دولت آمریکا با طرفداری از کردها، متحدان منطقه‌ای خود را از دست خواهد داد


این اقدامات، برای دولت اوباما در ایجاد توازن مجدد روابط خود با کشورهای خاورمیانه و اتحاد با کردها، مانعی بسیار بزرگ به شمار می‌رود.

دولت آمریکا با طرفداری از کردها نه تنها متحدان منطقه‌ای خود را از دست خواهد داد، بلکه در صورتی که چنین دولت مستقلی تشکیل شود، بسیار ضعیف خواهد بود؛ چرا که در حال حاضر کردها به دسته‌های مختلفی تقسیم شده‌اند. پس در این صورت به اندازه کافی قوی نخواهند بود که آمریکا برای رسیدن به اهداف منطقه‌ای خود، به آن‌ها اتکا کند.

در نتیجه، اوباما درست مثل پیشینیان خود احساس می‌کند که ناگزیر است این مسیر جنگ‌زده را دنبال کند. به علاوه،‌ وی اعتقاد دارد که آمریکا باید در منطقه‌ای که هزاران مایل با مرزهایش فاصله دارد، قدرت منطقه‌ای خود را حفظ کند و شرکت‌های بزرگ آمریکایی بر بازارهای نفت، بانکداری، فروش اسلحه و دیگر بازارهای منطقه تسلط داشته باشند.

صلح با ایران و سوریه تنها زمانی محقق خواهد شد که اوباما در مورد اتفاقات منطقه، واقعیت را به مردم جهان بگوید


دولت آمریکا مخصوصا پس از حمله و نابودی کشورهایی چون افغانستان، عراق، لیبی و در حال حاضر جنگ کثیف علیه سوریه، ثابت کرد که ادعای آن مبنی بر اینکه اهداف آمریکا در خاورمیانه، «صلح، ثبات و دموکراسی» است، ادعایی دروغین و فریبنده بود. نفت، مواد معدنی و دیگر ثروت‌هایی که شرکتهای بزرگ آمریکایی مجذوب آن می‌شوند و سیاست خارجی آمریکا را برای به تسلط درآوردن آن‌ها تعیین می‌کنند، مانع از رسیدن به هرگونه صلح پایدار و واقعی خواهد شد.

صلح با ایران و سوریه تنها زمانی محقق خواهد شد که اوباما در مورد اتفاقات منطقه، واقعیت را به مردم جهان بگوید و درست مثل هر کشور مستقلی، رفتار احترام‌آمیزی را با سوریه و ایران در پیش بگیرد و در عین حال تلاش کند که قدرت اسرائیل و عربستان سعودی را که هردو به حمایت مالی، نظامی و سیاسی آمریکا متکی هستند، تحت کنترل درآورد.

اما وی به جای این کار، این اتحاد شوم را تقویت می‌کند که تداوم جنگ سوریه و در مرحله بعد، جنگ با ایران، لازمه آن است. دولت آمریکا با این کار، یک منطقه جنگ‌زده را در مسیری خونین و حتی جنگی گسترده‌تر باقی خواهد گذاشت. این درحالی است که میلیاردها دلار از بودجه مالیاتی آمریکا صرف این نسل‌کشی می‌شود و برای پروژه‌های داخلی مانند اشتغال زایی، کاهش تغییرات آب و هوایی غیرقابل استفاده خواهد بود.
کد مطلب : ۴۱۶۹۰۲
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
پیشنهاد ما