0
Thursday 26 February 2015 - 16:14
Türkçe

Reuters: İranlı komutanlar Irak’ta nasıl faaliyet gösteriyorlar

Story Code : 443419
Reuters: İranlı komutanlar Irak’ta nasıl faaliyet gösteriyorlar
Reuters: İranlı komutanlar Irak’ta nasıl faaliyet gösteriyorlar
Iraklı yetkililer, ‘‘Ebu Mehdi El Mühendis’’in İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin sağ kolu olduğunu söylüyorlar.

İran’ın Gölge Generali Kasım Süleymani, Irak’ta IŞİD terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlara aktif olarak katılıyor. Yaptığı işlerden bir diğeriyse IŞİD’e karşı savaşırken yaralanan, gönüllü halk milislerini hastanede özel olarak ziyaret etmek.

Reuters Haber Ajansı ”İranlı Komutanlar Irak’ta Nasıl Faaliyet Gösteriyorlar” adı altında yayınladığı yazıda, İran’ın Irak’ta desteklediği Şii grupların gücünü araştırdı.

Reuters Haber Ajansının bu tür haberler yapmasındaki asıl hedef, Irak’ta bir Şii-Sünni savaşı çıkarmak ve mezhepçilik duygularını hâkim kılmaktır. Elbette İran İslam İnkılâbı Rehberi İmam Hamaney’in ve Devrim Muhafızları Komutanlarının, özelliklede General Kasım Süleymani’nin Irak halkı üzerindeki etkisi de tartışılmazdır.

Reuters haberinde, Bağdat Şehir Merkezinin tanınmış bir çehrenin dev posterleriyle dolu olduğunu, kır saçlı bir generalin Irak’ın Başkenti Bağdat’ı süzdüğünü yazıyor. Posterlerinden geçilmeyen bu tanıdık komutan, Iraklı değil, bilakis İranlı bir generaldir.

Reuters haberde, Irak Gönüllü Halk Birlikleri’nin IŞİD’e karşı düzenlenen operasyonlarda önemli rol üstlendikleri belirtmekte.

Irak Gönüllü Halk Birlikleri, Tahran-Bağdat ve Irak Direniş Gruplarıyla olan güvenilir ilişkilerinden dolayı, Irak’ın geleceği hakkında önemli ve etkili bir role sahipler. Reuters Haber Ajansı Bedir Tugayları ve Horasan Tugayları komutanlarından iki kişiyle de bu konu üzerine bir röportaj gerçekleştirmiştir.

Reuters, Iraklı Şii ve Sünnilerin, İranlı Direniş Gruplarına katıldığına değinerek şöyle devam ediyor: Direniş gruplarının geneli, Irak’ta Şiilerin önde gelen müçtehidi Ayetullah Sistani’nin cihat fetvasına uyduklarını söylemekteler.

Fakat tüm bunlara rağmen, Iraklı Gönüllü Halk Birlikleri, İran İslam İnkılabı Rehberi İmam Hamaney’in direktifleri doğrusunda hareket ettiklerini ve IŞİD’ terör örgütüne karşı ülkelerini savunduklarını söylemekteler.

Haberin devamında, Bedir Tugay komutanlarından ‘‘Ebu Mehdi El Mühendis’’i tanımlarken, onun şimdi Irak Gönüllü Halk Birlikleri arasında sözünün kılıçtan daha keskin olduğuna atıfta bulunarak şöyle yazıyor: Iraklı yetkililer, ‘‘Ebu Mehdi El Mühendis’’in İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin sağ kolu olduğunu söylüyorlar.

Reuters, Bedir Tugayı komutanlarından ‘‘Muin Kazimi’’ ile yaptığı röportajda, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani ile eskiye dayanan dostluğu sayesinde, Irak Gönüllü Halk Birliklerini örgütleyerek 250 bin kişilik Irak Ordusu ve 600 bin kişilik polis gücünün yapamadığını yaptığına yer veriyor.

‘‘Muin Kazimi’’ Reuters Haber Ajansı’na verdiği röportajda, Kasım Süleymaniyi tanıtırken şöyle diyor: İran’ın Gölge Generali Kasım Süleymani, Irak’ta IŞİD terör örgütüne karşı yürütülen operasyonlara aktif olarak katılıyor. Yaptığı işlerden bir diğeriyse IŞİD’e karşı savaşırken yaralanan gönüllü halk milislerini hastanede özel olarak ziyaret etmek. ‘’Muin El Kazimi’’ Haberin sonunda şöyle diyor: Irak Gönüllü Halk Birliklerinin, Bedir Tugayı komutanları olan, General Hadi El Amiri’nin ve Ebu Mehdi El Mühendisin, General Kasım Süleymani ile beraberce omuz omuza IŞİD’e karşı savaştığını ve aynı sofrada yemek yediklerini ve şakalaştıklarını gördüklerinde, savaşa hazır duruma geliyorlar ve yenilmez bir güce dönüşüyorlar.
Source : Rastheber
Comment