۰
چهارشنبه ۷ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۰۸:۵۲

آل‌سعود حامی تکفیری‌ها / عربستان بازیچه دست آمریکا

آل‌سعود حامی تکفیری‌ها / عربستان بازیچه دست آمریکا
«علی آل غراش»، فعال سیاسی و نویسنده عربستانی در بخش دوم گفت‌وگوی مشروح و مفصل خود با خبرنگار خبرگزاری فارس در عربستان به حمایت‌های آل سعود از گروه‌های تکفیری و دست داشتن آنها در بحران‌های جاری در منطقه و دخالت در امور داخلی کشورهای آن و در راس آنها عراق و سوریه و لبنان می‌پردازد و در این باره می‌گوید که دستگاه‌های حکومتی سعودی نقش مهمی را در حمایت‌های مالی و سیاسی و تبلیغاتی و انسانی از گروه‌های مسلح تکفیری و تندرو و تروریستی به عمل می‌آورند.

وی درباره بحران بحرین نیز گفت که در این تردید نیست که آل سعود اجازه نمی‌دهد، بحران بحرین به شکل سیاسی و مسالمت آمیز حل شود و آنچه هم اکنون در بحرین شاهد آن هستیم، انقلاب مردمی محروم است که حقوق مشروع خود را به صورت مسالمت آمیز طلب می‌کنند تا نظام و حکومتی را روی کار بیاورند که منتخب آنها باشد و بدون تردید ادامه اوضاع بحرین بر این منوال به زیان منافه منطقه خلیج فارس است.

وی درباره گزارش‌هایی که از وجود بحران در روابط ریاض و واشنگتن پس از توافق هسته‌ای ایران سخن می‌‌گویند، گفت:‌ هیچ گونه‌ای تنشی بین دو طرف وجود ندارد، اما عربستان از توافق آمریکا و ایران و نقش عمان در هماهنگی میان این دو جا خورد.

آل غراش افزود: این توافق میزان ضعیف بودن دیدگاه‌های عربستان در قبال آنچه در منطقه جاری است و ضعف دستگاه‌های اطلاعاتی عربستان را به اثبات رساند، چون عربستان از جمله کشورهایی بود که در محاصره و تحریم سیاسی و اقتصادی و تشدید مجازات‌ها علیه ایران مشارکت داشت و به همین دلیل می‌گویم که به نظر من هیچ تنشی بین واشنگتن و ریاض وجود ندارد، فقط ریاض از این حیث ضربه خورده که چرا به بازیچه‌ای در دست آمریکا تبدیل شده است.

آنچه در زیر می‌آید، مشروح این گفت‌وگو است:

 برخی از کشورهای منطقه ریاض را به حمایت از تروریسم در کشورهایی همچون سوریه و عراق و لبنان متهم می‌کنند، عربستان چه نفعی از متزلزل کردن ثبات در این کشورها می‌برد؟

آل غراش: امیدوارم مسئولان سعودی مدارک و مستنداتی داشته باشند که اثبات کند، آنها در حمایت از تروریسم و دخالت در امور کشورهای فوق مبرا هستند، چون دولت عراق و همچنین سوریه و لبنان تاکید می‌کنند، دارای مدارکی هستند که دست داشتن عربستان در تروریسم در کشورهایشان را به اثبات می‌رساند و کار به آنجا کشیده که رئیس جمهوری روسیه نیز عربستان را تهدید کرده است. ناظران بر این باورند، دستگاه‌های حکومتی عربستان در حمایت مالی و سیاسی و تبلیغاتی و انسانی از گروه‌ها تندرو و تکفیری و تروریستی دست دارند و این موسسات جوانان عربستانی را به مشارکت در فعالیت‌های
تروریستی در این کشورها تشویق می‌کنند تا به این طریق آل سعود از خود دفاع کند.

 
آیا پس از توافق هسته‌ای ایران و غرب رابطه آمریکا و عربستان متشنج شده است؟


آل غراش: عربستان سعودی از توافق ایران و آمریکا و نقش عمان در هماهنگی میان این دو ضربه خورد و این نشان دهنده میزان ضعف سیاسی و دیدگاهی عربستان در قبال امور جاری در منطقه و همچنین ضعف عملکردی دستگاه‌های اطلاعاتی این کشور است، چون عربستان سعودی از جمله کشورهایی بود که با قدرت در تحریم سیاسی و اقتصادی و تشدید مجازات‌ها و تحریم‌ها علیه ایران مشارکت داشت و تصور نمی‌کنم میان کاخ سفید و آل سعود تنشی وجود داشته باشد، هرچه هست غافلگیری سعودی است و دریافت این امر است که به بازیچه‌ای در دست آمریکا تبدیل شده است.

همچنین این موضوع ماهیت توانایی حکومت سعودی را نشان داد که از اقدام به هر کاری برای منافع و مصالح خود ناتوان است و هیچ دوست واقعی در عرصه بین المللی ندارد و آمریکا در این دوره همواره حامی تغییر و تحولات منطقه‌ای به نام ملل تا جایی است که به منافع این کشور آسیب نرساند و اینکه واشنگتن به هیچ وجه آماده تعامل با طرف بازنده نیست و در رابطه خود با حکومت سعودی همواره منافع خود را مد نظر داشته و آل سعود هم اکنون باری سنگین بر دوش واشنگتن است و تا زمانی با آل سعود همراهی می‌کند که منافعش ایجاب کند و به قول حسنی مبارک، رئیس جمهوری مخلوع مصر کشورهایی که آمریکا توسل جویند، خانه روی آب ساخته‌اند، به همین دلیل به نفع عربستان است که بر مردم خود تکیه کند و برای منافع آن گام بردارد.

 آیا به نظر شما ریاض با حمایت از جریان‌ تندرو به رهبری نخست وزیر، مانع از دستیابی به راه حل سیاسی در بحران بحرین نمی‌شود؟


آل غراش: این اشتباه است که برخی از کشورها منافع خود را در رابطه با حکومت‌های دیگر جست‌وجو می‌کنند، چون کشور از مردم است و در نهایت این مردم هستند که برای کشور خود تصمیم می‌گیرند و بدون تردید حکومت‌ها رفتنی هستند و این مردمند که پایدار و برقرار می‌باشند. آنچه در بحرین روی می‌دهد، انقلاب ملتی محروم است که حقوق بر حق خود را به شکلی مسالمت آمیز درخواست می‌کند و خواهان تشکیل نظام و حکومتی است که خود آن را برگزیده باشد و بالطبع ادامه این وضعیت در بحرین نمی‌تواند به سود منطقه باشد، چون زمانه تغییر کرده و مردم بحرین برای انقلاب خود فداکاری‌های بسیاری انجام داده و شرط بندی برای بازگشت اوضاع به قبل از انقلاب 14 فوریه محال است، به همین دلیل عربستان به عنوان یکی از کشورهای بزرگ منطقه باید به نفع مردم بحرین و تثبیت اوضاع در آنجا وارد عمل شود و تغییرات را هرقدر هم زیانش باشند، بپذیرد.

تثبیت
اوضاع در بحرین به معنای تثبیت اوضاع در منطقه است و دخالت نظامیان سعودی در بحرین برای سرکوب انقلاب این کشور نشان دهنده میزان ضعف و ناتوانی نظام بحرین بود و عربستان باید نشان دهد که با ملل منطقه و نه علیه آنهاست و مردم بحرین دارای تاریخی طولانی است و بدون تردید سیاست عربستان در بحرین یکی از مهمترین دلایل عدم حل قضیه بحرین است.

 آینده عربستان در منطقه در راستای متغییرات منطقه‌ای را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

آل غراش: عربستان به دلیل نظام حکومتی و ساختار حاکم بر خاندان سعودی و نزاع میان جناح‌های مختلف و سر درگمی در اتخاذ تصمیمات سیاسی داخلی و خارجی و ناتوانی از درک این امر که جهان تغییذ کرده و مرحله‌ای جدید در آن آغاز شده که نیاز به خط مشی و راهبرد جدید دارد، در حالی‌که عربستان تلاش می‌کند، به هر طریق ممکن جایگاه و موقعیت خود در منطقه را حفظ کند و هیچ‌گاه در نظر نمی‌گیرد که منطقه تغییر و مردم قیام کرده‌اند و از آنجا که این امر مورد پسند آل سعود نیست، به هر طریق تلاش می‌کند، اوضع موجود را حفظ کند و به قاتل انقلاب‌های مردمی در منطقه و حامی رژیم‌های آن با سلاح و مال تبدیل شود و در این راه با شکست‌های سنگینی مواجه شده و باید در سیاست‌های خود تجدید نظر و با واقعیت‌های موجود تعامل کند.

به خصوص که نسیم تغییرات در داخل عربستان نیز وزیدن گرفته است و این نشان می‌دهد که عربستان بیش از هر زمان دیگری به درمان مشکلات داخلی خود نیاز دارد و استفاده از راهبردهای امنیتی و نظامی و تشدید فشار بر مردم هیچ‌گاه نمی‌تواند آل سعود را به خواسته‌هایش برساند و در واقع زمان چنین سیاست‌هایی گذشته و دیوار ترس مردم از حکومت ریخته است و هم اکنون وقت آن فرا رسیده تا دولتی قانونمند در کشور با مشارکت مردمی تشکیل شود و بزرگترین اشتباه آل سعود پافشاری در ادامه حمایت از رژیم‌های در حال زوال و فروپاشی است. درباره پیش بینی آینده عربستان سعودی نیز باید گفت که در راستای تغییر و تحولات منطقه‌ای و افزایش و تشدید روند تحرکات مردمی در داخل عربستان و تمایل آنها ایجاد تغییر و تحولات پیش بینی چنین آینده‌ای بسیار سخت است. آینده عربستان سعودی در گروه این امر است که ال سعود خواسته‌های مردم و نحوه تعامل با آنها را دریابند و بدانند که چه بخواهند و چه نخواهند تغییر در راه است.

سخن آخر اینکه مسئولان سعودی باید به وجود اشتباه و خطا در سیاست‌هایشان جهت اداره امور کشور و تحقق منافع ملی اعتراف کنند و به مشارکت مردمی در امور کشور برای جلوگیری از انفجار اوضاع در آن تن دهند و این بالطبع حق مردم است که قانون اساسی و نظام و حکومت و مسئولان خود را خود انتخاب کنند.
کد مطلب : ۳۵۵۶۰۶
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
پیشنهاد ما