۰
سه شنبه ۲۰ خرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۱:۵۶

وحدت و ثبات آسیای مرکزی در گرو بیداری معنوی

وحدت و ثبات آسیای مرکزی در گرو بیداری معنوی
«قادر ملک‌اف» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری فارس در بیشکک، با اشاره به شروع فرآیند گذار از جهان تک‌قطبی به جهان چندقطبی، بهره‌گیری آمریکا و غرب از ابزارهای مختلف برای صدمه زدن به منافع حیاتی و مهار روسیه، چین و ایران را از جمله اقدامات این بلوک در پروسه فروپاشی هیمنه واشنگتن در قرن حاضر برشمرد.

وی با بیان اینکه در روند الحاق قرقیزستان به اتحادیه گمرکی و حضور در فضای اقتصادی مشترک این اتحادیه ممکن است برخی دشواری‌ها در ابتدا برای بیشکک پدید آید، به امکان بهره جستن مخالفین و همچنین کشورهای غربی از این مسائل و لزوم حفظ وحدت اقشار مختلف جامعه اشاره کرد.

وی تقویت فرآیند بیداری معنوی و فکری مسلمانان آسیای مرکزی و پیوند مستحکمتر آنها با جهان اسلام را از مهمترین رویکردها در مقابله با خلق و خوی تجاوزگرانه غرب در مسائل داخلی کشورها و همچنین همگرایی کشورهای منطقه دانست.

رئیس مرکز تحلیلی «دین، حقوق و سیاست» با اشاره به لزوم انجام اقدامات جدی در زمینه تقویت وحدت بین اقوام اسلامی در سال اعلام بیشکک به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام، بر ضرورت برگزاری همایش‌ها و ایجاد انجمن‌های فرهنگی و اسلامی به منظور فعالیت‌های روشنگرانه به ویژه در میان قشر جوان منطقه در این سال، تأکید کرد.

قادر ملک اف با اشاره به زیاده‌خواهی‌ها و یکه‌تازی واشنگتن و غرب در مسائل جهانی و چالش‌هایی که از جانب کشورهای غربی پیش روی روسیه و کشورهای منطقه پدید خواهد آمد، گفت: این فرآیند یکی از مسائل اصلی است که نه تنها با امنیت روسیه بلکه به امنیت منطقه‌ای مرتبط است. بنابراین روسیه مناسبات مختلف خود را با منطقه در قالب اتحادیه گمرکی، سازمان پیمان امنیت جمعی و سازمان همکاری‌های شانگهای تقویت می‌کند که این امر بیانگر گذار از جهان تک‌قطبی به جهان چندقطبی است.

تکاپوی غرب برای مهار روسیه، چین و ایران

وی ادامه داد، این در حالی است که کشورهای غربی جایگاه خود را از دست داده‌اند. بنابراین از هر وسیله‌ای برای لطمه زدن و یا مهار روسیه، چین و ایران استفاده می‌کنند و از آنجا که ایران به یک بازیگر منطقه‌ای تبدیل شده و به عنوان یک قدرت منطقه‌ای در حال رشد است، طبیعی است که کشورهای غربی امکان دارد تحریم‌های نامشروع مختلفی را از جمله تحریم‌های اقتصادی، مسدود کردن حساب‌ها و ممنوعیت صدور ویزا، اعمال کنند.

همچنین
ممکن است آنها از اهرم‌های فشار مختلفی از طریق متهم کردن روسیه، ایران و چین با عنواین به اصطلاح نقض حقوق بشر و نقض آزادی‌های دموکراتیک استفاده کنند که البته غرب همواره از این ابزارهای مصنوعی بهره می‌جوید.

در ضمن، طبیعتا این ابزار فشار ظاهرا قانونی اما ماهیت پنهان دارد که در وهله نخست در قالب کمک‌های مالی و حمایت از گروه‌های جدایی‌طلب افراطی و گروه‌های تروریستی به منظور تحریک اوضاع و ایجاد یک منطقه بی‌ثباتی که در آن منافع حیاتی رقبای آنها در جریان است، استفاده می‌شود.

در این راستا دست گذاشتن بر روی حوزه‌های حیاتی مانند منابع انرژی، خطوط انتقال گاز و مناطق استخراج نفت و گاز، در اولویت قرار دارد که در این نقاط ممکن است اقدامات تروریستی و یا تشدید اوضاع از طریق روش‌های مصنوعی ایجاد درگیری‌های بین‌قومی و همچنین ایجاد تنش‌های مرزی بین کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی و یا کشورهای عضو سازمان همکاری‌های شانگهای و یا کشورهای جامعه همسود، صورت گیرد.

هیمنه واشنگتن در حال فروپاشی است

راه‌اندازی بی‌ثباتی داخلی از طریق رویارویی مسلمانان در مقابل حکومت‌های سکولار منطقه نیز از دیگر ابزارهایی است که ممکن است از سوی غرب مورد استفاده قرار گیرد که در این زمینه خطرات واقعی وجود خواهد داشت چرا که در بازی‌های ژئوپلتیکی فعلی تهدیداتی وجود دارد که همانا هنگامی که سقوط جایگاه و قدرت فوق‌العاده ابرقدرت‌ها از جمله آمریکا رخ می‌دهد، طبیعتا وقایع گوناگونی پیرامون این نزول جایگاه و قدرت به وجود می‌آید.

البته در این راستا تهدیدات باقی می‌مانند زیرا آمریکا و غرب همچنان قدرت‌هایی دارند از قبیل اینکه علیرغم خواسته، اقتصاد ما را به دلار یا یورو پیوند زده‌اند. بنابراین تحولات اخیر نشان می‌دهد که اولین گام برای ایجاد یک اتحادیه اقتصادی برداشته شده است که ممکن است در آینده به یک اتحادیه سیاسی منجر شود.

علاوه بر این، در حال حاضر نزدیکی کشورهای روسیه و چین که اسکلت اصلی سازمان شانگهای و تکیه‌گاه کشورهای آسیای مرکزی بوده و هدف سیاست تهاجمی واشنگتن محسوب می‌شوند، ملموس است.

بنابراین ممکن است آسیای مرکزی چشم‌انداز فعال کردن همگرایی هم از نگاه اقتصادی و هم از دیدگاه سیاست نظامی با ایران، افغانستان، پاکستان و هند یعنی آن دسته از کشورهایی که برای ایجاد مناسبات عادلانه
بین‌المللی و حفظ حق حاکمیت خود در سیاست داخلی و خارجی تلاش می‌کنند، باشد.

قادر ملک‌اف همچنین در بیان مشکلات پیوستن قرقیزستان به اتحادیه گمرگی گفت در فرآیند ورود به اتحادیه گمرکی ممکن است در 3-2 سال نخست برخی دشواری‌ها برای قرقیزستان ایجاد شود و ما انتظار رشد قیمت مواد اساسی غذایی را داریم چراکه قیمت این اقلام در مقایسه با قزاقستان و روسیه تنطیم خواهد شد که سیاست قیمت‌گذاری واحد عنوان می‌شود.

امکان بهره‌‌جویی غرب از سناریوی اوکراین در قرقیزستان علیه مسکو

البته این مسئله بر توان مالی شهروندان عادی و اقشار اجتماعی آسیب‌پذیر یعنی فقرا، سالمندان و بازنشستگان تأثیر می‌گذارد.

در این راستا نارضایتی و روحیه اعتراض در میان مردم توسط نیروهای مخالف و دولت‌های غربی که می‌خواهند اوضاع را در قرقیزستان بی‌ثبات کنند، مورد استفاده قرار خواهد گرفت. بدین معنا که اوضاع ممکن است مغشوش شود، چیزی شبیه وضعیت جاری در اوکراین اما برعکس آن.

اگر بخشی از اوکراین و دولت این کشور خواستار پیوستن به اتحادیه اروپا بوده و سایر مردم با آن مخالف هستند، پس ممکن است عکس این حالت در اینجا رخ دهد.

از سوی دیگر با توجه به سطح پایین سواد مردم و ضعف سیاسی و اقتصادی قرقیزستان، در این کشور تعداد زیادی فقیر بویژه در مناطق خارج از پایتخت وجود دارد که این نیروی نارضایتی مردم از شرایط اقتصادی ممکن است توسط مخالفین علیه حکومت، پروسه اتحادیه گمرکی و روسیه، استفاده شود.

قادر ملک‌اف همچنین با اشاره به انتخاب بیشکک بعنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام در سال 2014 و فرصتی که این کشور برای تعامل بهتر با جهان اسلام بدست آورده است، خاطر نشان کرد این یک دلیل خوب برای آن است که نه تنها برخی انجمن‌های اقتصادی و کنفرانس‌ها و همچنین جذب سرمایه‌گذاری از کشورهای ثروتمند عربی سازماندهی شود بلکه در وهله نخست به عنوان هویت همبستگی اسلامی، باعث ایجاد اتحاد می‌شود.

ارزش‌های معنوی و اسلامی؛ محور واقعی وحدت جوامع اسلامی

در این رابطه قرقیزستان بخشی از تمدن اسلامی و جهان اسلام محسوب می‌شود و در اینجا باید این نکته را متذکر شد که جهان اسلام و تمدن اسلامی تنها بر پایه تجارت مبتنی نیست زیرا تجارت می‌تواند بین عربستان سعودی و اسرائیل و بین «ریاض» و واشنگتن برقرار شود.

این در حالی است که در درجه اول هویت و صمیمیت، بر اساس ارزش‌های
معنوی، میراث اسلامی مشترک، تاریخ مشترک، ارزش‌های اسلامی، سنت، آداب و رسوم، فرهنگ و سایر موارد اینچنین، اتحاد واقعی بین ما را ایجاد می‌کند.

متأسفانه چندین ماه از سالی که قرقیزستان در آن به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام مطرح است گذشته اما در این کشور اقدام جدی از قبیل ایجاد انجمن‌های فرهنگی و یا کنفرانس‌هایی در زمینه همبستگی واقعی مسلمانان و احیای فرهنگ اسلامی صورت نگرفته است.

بیشکک؛ پایتخت فرهنگی جهان اسلام/ضرورت انجام اقدامات روشنگرانه فرهنگی

با تأکید بر این واقعیت که اسلام یک محور قوی اتحاد محسوب می‌شود، این امر می‌تواند یک گام سیاسی بسیار مهم در زمینه حل‌وفصل کشمکش‌ها و درگیری‌های مرزی اخیر بین مسلمان 2 کشور و 2 ملت تاجیک و قرقیز و همچنین مردم قرقیز و ازبک‌ها، باشد.

برگزاری چنین انجمن‌ها و همایش‌های بزرگی در زمینه فعالیت‌های روشنگرانه، اجرای سخنرانی‌ها، تبادل‌نظر روشنفکران فرهنگی و سایر مواردی از این قبیل، درک خوبی را در این زمینه به وجود می‌آورد که نه تنها همزبانی اجتماعی بلکه ارزش‌های اسلامی می‌تواند متحد کننده اقشار مختلف اجتماع باشد.

به نظر من، در حال حاضر حزب و مرکز تحلیلی ما آماده است تا به تبیین یک کنفرانس بزرگ منطقه‌ای برای آسیای مرکزی بپردازد که شرکت‌کنندگان در آن هم می‌توانند از کشورهای عربی و هم از کشورهای غیرعربی باشند و االبته این کنفرانس در بیشکک و در چارچوب بیداری اسلامی اختصاص خواهد یافت.

در ضمن، این همایش به جوانان یعنی چالش‌های فکری جوانان اختصاص خواهد داشت و در اینجا ما می‌خواهیم نمایندگان همه کشورهای آسیای مرکزی، ترکمنستان، ایران، پاکستان و سایر کشورها را برای شرکت در این کنفرانس به منظور مطرح کردن مسائل مربوط به پرورش فکری جوانان مسلمان، گردهم آوریم.

همچنین باید تصریح کرد که قرن 21، قرن چالش‌هاست چراکه حقوق بین‌المللی وجود ندارد، قوانین جهانی تقریبا کارایی ندارند و ارزش‌های معنوی در حال از بین رفتن است.

حال آنکه ما می‌بینیم تعدی کشورهای غربی که قوانین بین‌المللی را در نظر نمی‌گیرند، در هر کشوری صورت می‌گیرد. بنابراین به نظر ما بهترین پاسخ برای این خوی تجاوزگری غربی‌ها، بیداری معنوی مسلمانان و در وهله نخست قشر جوان آسیای مرکزی بر اساس همبستگی اسلامی با دیگر کشورها و دیگر ملت‌ها، خواهد بود.
کد مطلب : ۳۹۰۷۵۳
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
پیشنهاد ما