۰
دوشنبه ۵ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۱:۱۷

سلطنت‌آل‌سعود در خطر سقوط

سلطنت‌آل‌سعود در خطر سقوط
«علی آل غراش»، فعال سیاسی و نویسنده عربستانی در گفت‌وگوی مشروح و مفصل با خبرنگار خبرگزاری فارس در عربستان سعودی به بررسی جدیدترین اوضاع حاکم بر آل سعود پرداخت و در این‌باره تاکید کرد که بحران‌های داخلی و خارجی که عربستان هم اکنون با آن مواجه است، ساخته و پرداخته نظام است.

وی با بیان اینکه این امری عجیب به شمار می‌آید، از حکومت سعودی خواست، در قبال کشور مسئولانه‌تر و با حکمت و تدبیر عمل کنند و به خواسته‌های مردم تن دهند و کشور را از بحران خارج کنند.

آل غراش تاکید کرد، سیاستی که آل سعود اتخاذ می‌کند، تناسب و همخوانی با این برهه زمانی و تحرکات مردمی که منطقه با آن مواجه است ندارد و مردم خواهان اصلاح فراگیر و جامع در کشور هستند.

وی در خصوص گزارش‌های سازمان‌های بین المللی مبنی بر اینکه 5 میلیون فقیر در عربستان وجود دارد، گفت: اگر نداشتن مسکن نشانه فقر است، بدانید که 80 درصد مردم عربستان بنابر آنچه روزنامه فرامنطقه‌ای الحیات در 18 می 2013 ذکر کرده بود، دارای مسکن نیستند و به این ترتیب 80 درصد مردم عربستان فقیرند.

اما درباره اوضاع شیعیان عربستان نیز آل غراش گفت: شیعیان شهروندان این کشور و صاحبان این کشور هستند. آنها پیش از آنکه آل سعود پای به عربستان بگذارد، در این کشور زندگی می‌کردند و خواسته‌های آنها مانند خواسته‌های دیگر مردم عربستان است و آنها خواهان اصلاحات و تغییرات و دادن حقوق مشروع مردم به خود آنهاست.

وی تاکید کرد که شیعیان خواهان دولتی قانونمند هستند که تبعیضی میان شهروندانش قائل نشود.

آل غراش درباره وضعیت حقوق بشر و تعداد فعالان و وبلاگ نویسان بازداشت شده در عربستان نیز گفت: تعداد این بازداشت شدگان به طور مرتب در حال افزایش است و فعالانی از تمام مناطق کشور جریان‌ها و گرایش‌ها را در بر می‌گیرد.

آنچه در زیر می‌آید، مشروح بخش اول این گفت‌وگوست:

 در ابتدا از بحران‌های داخلی و خارجی بفرمایید که عربستان با آن مواجه است؟

آل غراش: عربستان با بحران‌های داخلی و خارجی بی‌شماری مواجه است که عمر برخی از آنها به زمان تاسیس پادشاهی سعودی در سال 1932 باز می‌گردد که تا به امروز ادامه دارد و در این‌باره باید گفت که حکومت عربستان به خوبی هنر بحران‌سازی و ادامه بحران‌ها در کشور را می‌داند و هم اکنون سیاست‌های اشتباه خاندان سعودی و بحران‌هایی که ایجاد کرده‌اند، کشور را به مرز انفجار رسانده است. به همین دلیل از از حکومت سعودی خواسته می‌شود، در قبال کشور مسئولانه‌تر و با حکمت و تدبیر عمل کنند و به خواسته‌های مردم تن دهند و کشور را از بحران خارج کنند. علاوه بر اینکه سیاستی که آل سعود در حال حاضر اتخاذ می‌کند، تناسب و همخوانی با این برهه زمانی و تحرکات مردمی که منطقه با آن مواجه است ندارد و مردم خواهان اصلاح فراگیر و جامع در کشور هستند. همان طور که گفتم، بحرا‌ن‌های عربستان ساخته و پرد اخته نظام است و این موضوع عجیبی است.

از جمله مهمترین بحران‌های داخلی عربستان که بسیارند، عدم مطابقت و همخوانی حکومت عربستان با دولت‌های مدرن و پیشرفته است به گونه‌ای که هیچ‌گاه در این حکومت قانون رابطه مسئولان و شهروندان را تعیین نمی‌کند. همچنین درباره آینده انتقال قدرت هم ابهامات بسیاری وجود دارد و در خاندان حاکم میان جناح مختلف در این‌باره منازعات حادی وجود دارد و مردم هیچ‌ جایگاهی در قدرت ندارند.

همچنین باید از بحران هویت ملی نام برد که موضوعی خطرناک برای مردم عربستان به شمار می‌آید، چون هم اکنون تنها روح قبیله‌ای و طایفه‌ای و نه ملی بر مردم عربستان حاکم است و همین موجب شده تا حکومت سعودی از این موضوع بسیار احساس بیم و هراس کند و برای اولین در تاریخ آل سعود اقدام به تشکیل نهادی برای گفت‌وگوی ملی کند تا شکاف‌ها و اختلافات موجود بین شهروندان را کاهش داده و از بین ببرد که تاکنون نتوانسته عملکرد موفقی داشته باشد، چون همه امور در دست حکومت است و اگر قرار است، تحولی در این امر صورت گیرد، باید از حکومت شروع شود.

بحران بی‌اعتمادی بین نظام و شهروندان از دیگر بحران‌های موجود در عربستان است. نظام حاکم اقدام به تحمیل دیدگاه خود بر می‌کند، در عربستان چیزی تحت عنوان کثرت گرایی مذهبی و فکری و فرهنگی وجود ندارد و هرآنچه هست تحمیل شده از سوی نظام حاکم است.

همچنین بحرانی به نام بحران وطن در میان مردم عربستان به چشم می‌خورد، به گونه‌‌ای که اکنون مردم عربستان می‌گویند، کشور آنها تنها کشور جهان است که نام خاندان حاکم را بر خود دارد و آنها به شدت به این امر معترض هستند که از جهتی بیانگر میزان رشد آگاهی و بیداری در آنهاست.

در عرصه اقتصادی نیز شاهد بحران‌های شدیدی در کشور هستیم، از جمله اینکه با وجود درآمدهای هنگفت نفتی و بودجه‌های کلان حتی از ایجاد ساختارهای زیر بنایی در کشور و فراهم کردن زندگی شرافتمندانه برای مردم ناتوان بوده‌اند و تنها شاهد انتشار فقر در سراسر کشور به دلیل فساد حاکم بر دستگاه حکومتی هستیم.

حوزه مسکن نیز آشکارا مشاهده می‌شود که مردم با چه مشکلاتی مواجه هستند و در این خصوص تنها کافی است گفته شود که 80 درصد مردم عربستان فاقد مسکن هستند، در حالی که اراضی کشور به طور مستمر از سوی خاندان حاکم سرقت می‌شود.

بحران‌های حقوقی و اجتماعی مانند نبود مساوات و برابری در مواردی همچون حق رانندگی و کار برای زنان و تاسیس نهادهای جامعه مدنی و موسسات حقوق مردمی و احترام به حقوق شهروندی و انسانی و کرامت انسان‌ها و محاکمه متجاوزان و بحران‌هایی که جوانان عربستان با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، از دیگر بحران‌های داخلی عربستان سعودی است.

در کنار بحران‌های فوق باید بحران‌های امنیتی و بازداشت ده‌ها هزار شهروند عربستانی و ممنوع از سفر کردن آنها و نگهداشتن زندانیان در زندان بدون تفهیم اتهام و محاکمه وبازداشت و محاکمه فعالان را نیز اضافه کرد.

این درحالی است که هم اکنون بحران جدید دیگری نیز در کشور مشاهده می‌شود که محکومیت افرادی است که در جنگ‌های کشورهای همجوار به نام جهاد مشارکت داشته است و بدون تردید این بحران دارای بازتاب‌های بسیاری خواهد بود. واقعا این سوال مطرح است که در قبال این بحران آیا به جز خاندان حاکم طرف دیگری مسئول است.

اما در سطح خارجی نیز عربستان سعودی با بحران‌های بسیاری به دلیل شکست و ناکامی سیاست‌هایش مواجه است و یکی از مهمترین دلایل این انر اختلاف نظر افراد خاندان حاکم در تعامل با پرونده‌های خارجی است و به همین دلیل سیاست‌های حکومت سعودی در قبال کشورهای همجوار و منطقه و کشورهای قدرتمند مانند روسیه با بحران مواجه است به حدی‌که اکنون حتی آمریکا نیز از سیاست‌ها و تعامل حکومت سعودی با پرونده‌های خارجی به ستوه آمده و مهمترین این پرونده‌ها حمایت خاندان سعودی از گروه‌های تکفیری در عراق و سوریه و یمن است.

این موضوع موجب شده تا شاهد بروز بحران بی‌اعتمادی میان کشورهای همجوار و منطقه مانند عمان و عراق و سوریه و ایران و لبنان و مصر و ترکیه و روسیه به سیاست‌های عربستان سعودی هستیم.

در واقع تعامل نادرست خاندان حاکم با پرونده‌های سیاست خارجی موجب شده تا حکومت سعودی در عرصه سیاست خارجی همواره با شکست و ناکامی مواجه باشد که از جمله این شکست‌ها و ناکامی‌ها می‌توان از ناکامی در سرنگونی نظام در سوریه، غلبه بر حزب الله، تشدید مجازات‌ها و تحریم‌ها علیه ایران، رابطه با جریان‌های اسلامگرای سیاسی در ترکیه و مصر و تونس و لیبی و سوریه و فلسطین و کویت و غیره یاد کرد.

 برخی گزارش‌ها می‌گویند که در عربستان با وجودی‌که بزرگ‌ترین کشور تولید کننده نفت است، 5 میلیون فقیر وجود دارد، دلیل این امر را در چه چیز می‌دانید؟

آل غراش: فقیر واقعا چه کسی است؟ اگر منظور کسی است که دارای خانه نیست، با وجودی که دارای درآمد بسیار بالا و اراضی گسترده است، پس از باید به شما بگویم که تعداد فقرا در عربستان بسیارند، چون بنابر اظهار روزنامه الحیاه در شماره 18 می 2013 بیش از 80 در مردم عربستان فاقد مسکن شخصی هستند. بدانید این رقم بسیار بیشتر از این‌هاست چون تمام اراضی کشور به سرقت رفته و عدالت اجتماعی در کشور وجود ندارد و مسئولان از مناصب و پست‌های خود سوء استفاده می‌کنند و همه اینها موجب می‌شود تا میزان فقر در کشور بسیار بالا باشد.

 وضعیت شیعیان عربستان را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


آل غراش: شیعیان شهروندان این کشور و صاحبان این کشور هستند. آنها پیش از آنکه آل سعود پای به عربستان بگذارد، در این کشور زندگی می‌کردند و خواسته‌های آنها مانند خواسته‌های دیگر مردم عربستان است و آنها خواهان اصلاحات و تغییرات و دادن حقوق مشروع مردم به خود آنهاست. آنها می‌خواهند که در کتاب‌های درسی و رسانه‌ها به آنها اهانت نشود. آنان به وطن خود عشق می‌ورزند و می‌خواهند این فرصت به آنها داده شود تا در تمام حوزه‌ها به وطن خدمت کنند و به افراد همه در کشور صرف نظر از مذهب و طایفه به بالاترین مناصب راه یابند، اما متاسفانه در کشور هستند کسانی‌که می‌خواهند شیعیان را با برافروختن آتش جنگ‌های طایفه‌ای و مذهبی قربانی کنند و ما امیدواریم که این گفتمان در کشور از بین برود و همه در عربستان دریابند که شیعیان پیروان اهل بیت شیفته صلح و آرامش هستند. شیعیان عربستان سعودی تنها حق خود را همانند هر شهروند دیگری که در عربستان زندگی می کنند، می خواهند و اشتباه محض است که برخی از طرف‌های رسمی این گروه از شهروندان را به حاشیه می‌رانند.

 در بعد حقوقی آیا آمار و ارقامی از تعداد بازداشت شدگان و فعالان و وبلاگ نویسان دارید؟


آل غراش: تعداد بازداشت شدگان در عربستان هر روز در حال افزایش است و این امر شامل تمام مناطق و همه جریان‌ها و گرایش‌ها را در بر می‌گیرد، به همین دلیل سخت است که بخواهیم در این خصوص آمار و ارقام دقیقی ارائه دهیم اما تعداد آنها به ده‌ها هزار می‌رسد و احتمالا این آمار و ارقام باز هم افزایش خواهد یافت به ویژه که حکومت سعودی به تازگی سیاست ساخت و بنای زندان‌های جدید را پیش گرفته است اما جمعیت مدافع حقوق بشر عدالت که در منطقه الشرقیه عربستان فعالیت می‌کند، در 3 فوریه آمار و ارقامی درباره فهرست بازداشت شدگان این منطقه به شرح زیر ارائه کرد:

فهرست بازداشت شدگان دو منطقه القطیف و الاحساء


- تعداد کلی ، از زمان آغاز اعتراض‌های مردمی در مارس 2011 تاکنون برابر با 976 نفر
- تعداد افراد آزاد شده = 735
- بازداشت شدگان کنونی = 241 نفر که 24 نفر آنها عضو دو گروه معروف به دو گروه جاسوسی هستند.

فهرست بازداشت شدگان به تفصیل

کودکان= 78 نفر؛ آزاد شده = 70 نفر؛ در بند= 8 نفر در حال حاضر
زخمی‌ها از ابتدای حوادث= 78 نفر
تعداد شهدا= 18 نفر

پراکندگی بازداشت شدگان در زندان‌های عربستان سعودی:

• زندان المباحث در ریاض= 193 نفر
• زندان ریاض = 4 نفر
• زندان دمام = 8 نفر
• زندان قطیف = 4 نفر
• زندان عمومی القطیف = 4 نفر
• زندان عمومی دمام = 1 نفر
• زندان عمومی الاحساء = 1 نفر
• زندان جدة و مدینة منورة = 2 نفر

ادامه دارد..
کد مطلب : ۳۵۴۸۷۲
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
پیشنهاد ما