۰
شنبه ۲۵ مرداد ۱۳۹۳ ساعت ۱۳:۰۴

ایران ضامن حفظ امنیت

ایران ضامن حفظ امنیت
«شاشانک جوشی»،کارشناس ارشد اندیشکده سلطنتی انگلیس (روسی) مستقر در لندن و متخصص امور خاورمیانه، جنوب آسیا و شبه قاره هند و جنگ افزارهای هسته‌ای است. جوشی دارای تحلیل‌های مختلف در اندیشکده‌های واشنگتن، روسی و رسانه‌هایی چون گاردین، دیلی تلگراف، بی‌بی‌سی، بلومبرگ، ایندیپندنت، سی‌ان‌ان و ده‌ها منابع دیگر خبری است.

*ریاض در فکر مهار قدرت ایران در منطقه است

«شاشانک جاشی» در آغاز گفت‌وگوی خود با خبرنگار بین‌الملل خبرگزاری فارس در پاسخ به سئوال اول مبنی بر نقش ایران در برقراری امنیت در منطقه خاورمیانه و دسیسه‌های رقبای ایران من‌جمله عربستان سعودی گفت: «عربستان سعودی خواهان مهار ایران در منطقه است اما ایران نیز در مقابل خواهان محدود کردن قدرت ریاض و البته واشنگتن در منطقه می‌باشد. هم اکنون رقابتی بین تمامی قدرت‌ها برای نفوذ در این منطقه وجود دارد و عربستان سعودی نیز جدا از این ماجرا نیست. ایران نفوذ بسیار، بسیار گسترده‌ای در عراق و سوریه دارد و این اصلا برای ریاض قابل قبول نیست و نگران کننده است. ایران و عربستان در واقع از گروه‌های حامی خود برای برتری در منطقه حمایت می‌کنند.»

*نقش ایران در برقراری ثبات در منطقه انکار نشدنی است

وی در ادامه گفت: «بسیاری در غرب نقش ایران در حفظ ثبات در منطقه را پذیرفته‌اند و اذعان دارند که ایران نقش سازنده‌ای را در خاورمیانه ایفا می‌کند و ما شاهد این مسئله به ویژه در خصوص افغانستان بودیم. البته اختلاف‌هایی نیز در این مورد هست از جمله حمایت ایران از گروه‌های مبارز شیعه عراقی موضوعی است که باید در همکاری‌های آتی ایران و غرب لحاظ شود.»

*غرب خواهان گام‌های بیشتر هسته‌ای از سوی ایران است

کارشناس ارشد اندیشکده روسی در پاسخ به سئوال دوم در زمینه این که آیا آمریکا به صراحت حق غنی سازی اورانیوم از سوی ایران را خواهد پذیرفت، گفت:« اول از همه باید بگویم که آمریکا و همه قدرت‌های غربی همواره برنامه‌های هسته‌ای صلح آمیز ایران را پذیرفته‌اند و هیچ کس منکر این واقعیت نیست اما بحث اصلی در غرب میزان غنی سازی است که از نظر طرف غربی بیش از حد مجاز است. تمامی اعضای گروه 1+5 منجمله آمریکا در نوامبر 2013 حق غنی سازی مشروط ایران را پذیرفتند . در این توافق اذعان شد که ایران تحت ملاحظاتی حق غنی سازی را دارد و بعد از گذشت چند سال خواهد توانست به تعداد دلخواه سانتریفیوژ ساخته و تعبیه کند. به عبارت دیگر در این طرح برنامه‌های هسته‌ای ایران به رسمیت شناخته شده است اما اگر ایران خواهان بیان این موارد از سوی غرب به صورت علنی‌تر است باید گام‌های اعتماد ساز دیگری را برای آن‌ها بردارد.»

*آمریکا نگران تولید سوخت هسته‌ای بومی در ایران است

شاشانک جوشی در پاسخ به این سئوال که آمریکا می‌گوید ایران با داشتن منابع انرژی دیگر نیازی به تاسیسات هسته‌ای ندارد گفت: «مشکل آمریکا با ایران این است که ایران خواهان تولید سوخت هسته‌ای در خاک خود است که از دید غرب پرهزینه و مشکل است. برخی ایرانیان این استدلال را می‌آورند که به قدرت‌های جهانی در این رابطه به عنوان ضلع سوم یا ثالث که اصطلاحا آن را بانک سوخت هسته‌ای می‌نامند و ضمانت تهیه سوخت هسته‌ای را به ایران خواهد داد نمی‌توان اعتماد کرد.»

*ایران و آمریکا اختلاف‌های بنیادین دارند

در ادامه این گفت‌وگو کارشناس ارشد اندیشکده روسی در زمینه مشکلات موجود بین دولت‌های آمریکا و ایران گفت: «مشکلات بسیاری وجود دارند. آمریکا مخالف حمایت ایران از بشار اسد، رییس جمهور سوریه و نیز حزب‌الله لبنان است. حمایت ایران از نیروهای مبارز مخالف حضور نظامیان آمریکایی در عراق و افغانستان، موضوع حقوق بشر و مخالفت تهران با حضور نظامی آمریکا در خلیج فارس از جمله مشکلات واشنگتن هستند و در مقابل ایران نیز مخالف حمایت آمریکا از کشورهای پادشاهی حاشیه خلیج فارس، تحریم‌های تحمیلی و تاریخچه‌ای از فعالیت‌های آمریکا در ایران همچون حمایت از شاه معدوم و یا حمایت واشنگتن از عراق در نبرد علیه ایران از آن جمله هستند. به نظر من این‌ها عدم تفاهم نیست بلکه اختلاف‌های بنیادین هستند که نمی‌گذارند مودتی بین دو طرف برقرار شود. البته در دولت «حسن روحانی» اقدامات محدودی ( بهبود روابط با غرب) صورت گرفته است.»

*آمریکا باید گام‌های اعتماد ساز بردارد

وی افزود: «به نظر من دو طرف باید در عمل و نه در حرف تغییراتی را لحاظ کنند. آمریکا باید به ویژه تحریم‌های مرتبط با موضوع هسته‌ای ایران را لغو کند و نقش این کشور در حفظ ثبات خلیج فارس باور داشته باشد. ایران نیز باید بپذیرد که محال است آمریکا متحدان خود در شورای همکاری خلیج فارس همچون عربستان را به کنار گذارد. من معتقدم که بهبود روابط ایران و عربستان مسیر رابطه خوب بین ایران و آمریکا را تسهیل خواهد کرد.»

*احتمال کم برخورد نظامی ایران و آمریکا در حال حاضر

وی در خاتمه در پاسخ به گمانه زنی‌های احتمالی از رویارویی نظامی ایران و آمریکا و اظهارات هر از چندگاه برخی مقام‌های این کشور در این زمینه گفت: «در حال حاضر احتمال چنین مسئله‌ای بسیار پایین است اما در صورت شکست مذاکرات و از سرگیری غنی سازی 20% از سوی ایران احتمال چنین موردی به سرعت افزایش خواهد یافت.»



تهیه و تنظیم از : سید رضا پیراسته
کد مطلب : ۴۰۵۰۶۷
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
شب قدر غـرب آسـیا
۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۳
شمارش معکوس جنایت در رفح
۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۳
پیشنهاد ما