۰
پنجشنبه ۲۲ مهر ۱۳۸۹ ساعت ۱۲:۳۱
سفيران كوبا و نيكاراگوئه كودتاي نافرجام در اكوادور را تحليل كردند

اكوادور پس از هندوراس

اكوادور پس از هندوراس
«ويليام كاربو ريكاردو» سفير كوبا در ايران با بيان اينكه اين كودتا از پيش برنامه ريزي شده بود، گفت: تنها چند ساعت پس از اعلام كودتا تمام فرودگاه هاي كشور بسته شد كه نشان مي دهد در اين كودتا تنها يك گروه كوچك پليسي حضور نداشته بلكه يك گروه نظامي با هماهنگي هاي از قبل مشخص شده اين كار را انجام مي دهند.

سفير كوبا در تهران به بيانيه وزارت خارجه كوبا كه در آن، كودتا در اكوادور را محكوم كرده است، افزود: در زمان صدور اين بيانيه كودتاچيان در حال عمليات بوده و بخش هايي از اكوادور را به تصرف خود درآورده بودند و اين در حالي بود كه دولت آمريكا سكوت اختيار كرده بود تا نتيجه كودتا را ببيند.

ريكاردو به محكوميت كودتا از سوي بيشتر كشورهاي قاره آمريكا اشاره كرد و يادآور شد: اين كشورها در مقابل كودتاي اكوادور واكنش محكمي نشان دادند و ما ديديم كه چاوز بلافاصله پس از كودتا اعلام كرد كه جان «كوره آ» در خطر است.

وي با اشاره به اجلاس اضطراري «اتحاديه ملت هاي آمريكاي جنوبي» (اوناسور) در آرژانتين كه در آن 12كشور براي بررسي اين كودتا حضور داشتند، خاطر نشان كرد: سازمان ها و مجامع آمريكاي جنوبي نيز علاوه بر سران كشورها اين كودتا را محكوم كردند كه دبير «سازمان كشورهاي آمريكايي (OAS) نيز از جمله آنهاست.

سفير كوبا در ايران با اشاره به اظهارات كلينتون وزيرخارجه آمريكا كه مدت ها پس از كودتا واكنش نشان داد، يادآور شد، اين زمان دقيقا زماني بود كه رئيس جمهور اكوادور از محاصره خارج شده بود.

¤ آمريكا چاره اي جز محكوميت كودتا نداشت
ريكاردو با بيان اينكه حتي كشورهاي راستگرايي مانند پرو و كلمبيا نيز آن را محكوم كردند، اظهار داشت: تا آن لحظه آمريكا سكوت كرده و هيچ بيانيه اي صادر نكرد و تنها پس از اعلام محكوميت كودتا از سوي تمامي مجامع جهاني و از آنجا كه چاره اي جز محكوميت نداشت، اين كودتا را محكوم كرد.

وي اين موضوع را دقيقا شبيه سناريوي هندوراس خواند و يادآور شد:آمريكايي ها منتظر ماندند تا ببينند چه اتفاقي رخ مي دهد و پس از آن موضع گيري كنند.

سفير كوبا اين موضوع را مانند فيلمي دانست كه قسمت اول آن در هندوراس به نمايش درآمد و قسمت دوم آن قرار بود در اكوادور به نمايش گذاشته شود كه در آن كودتا
اتفاق افتاده و انتخاباتي به صورت نمايشي برگزار شد تا آمريكايي ها بتوانند روابط با دولت كودتايي هندوراس را به صورت عادي و رسمي داشته باشند.

«ريكاردو» با طرح اين سؤال كه چطور افرادي در حدود 150 تا 200 نفر به بهانه كمبود حقوق مي توانند فرودگاه هاي يك كشور را به تصرف خود درآورند، اظهار داشت: زماني كه «كوره آ» ربوده و به بيمارستان منتقل شد، هيچ عكس العملي از سوي مقامات نظامي مشاهده نكرديم و تنها مردم بودند كه به سمت بيمارستان رفته و رئيس جمهور كشورشان را مورد حمايت قرار دادند.

وي ادامه داد: مي توان گفت كه اين دقيقا سومين كودتايي بود كه اتفاق افتاد چرا كه اولين بار آن در ونزوئلا و بعد در هندوراس و سپس در اكوادور درحال كليد خوردن بود. اين كودتاها روش خاصي را دنبال مي كنند كه در آن نظاميان به طور كامل وارد ميدان شده و حكومت را تغيير مي دهند.

سفير كوبا در ايران با ذكر اين نكته كه رفتار آمريكا در قبال كودتاها با گذشته متفاوت شده است و آنها منتظر مي مانند تا اتفاقات رخ داده و براساس آن تصميم گيري كنند، يادآور شد: اگر واكنش ها مثبت باشد آنها از كودتا حمايت كرده و آن را به رسميت مي شناسند.

¤ روش هاي نوين كودتا
«ريكاردو» درباره روند جديد اجراي كودتا در كشورهاي آمريكاي لاتين نيز گفت: افراد و جرياناتي در داخل كشورهاي منطقه همانند لكه هاي روي خورشيد، ضعف ها را بررسي كرده و آن را بزرگنمايي مي كنند و اگر شرايط مطلوب باشد دولت هاي بزرگتر وارد ميدان شده و فعاليت خود را آغاز مي كنند.

وي افزود: زماني كه كودتا در هندوراس رخ داد مشخص شد كه اين يك روش جديد است و ممكن است در نقاط ديگر آمريكاي جنوبي نيز رخ دهد و ما منتظر اين موضوع بوديم. درواقع اين روش جديد از هندوراس كليد خورد. سفير كوبا در ايران با اشاره به تلاش كشورهاي آمريكاي جنوبي براي استقلال از آمريكا گفت: سازماني در آمريكاي لاتين درحال شكل گيري است كه از پيمان «آلبا» الهام مي گيرد و از كشورهاي آمريكايي و حوزه كارائيب و بدون حضور آمريكا تشكيل خواهد شد.

ريكاردو افزود: اين سازمان در سال 2011 و پس از طي مراحل قانوني كار خود را آغاز خواهد كرد و دوكشور راستگراي پرو و كلمبيا نيز به سود اين پروژه فعاليت مي كنند.

وي با اشاره به
محكوم نشدن و عدم محاكمه سران كودتا در هندوراس و اكوادور تأكيد كرد: اين افراد حتما بايد مجازات شوند تا در آينده كسي به فكر كودتا نباشد، زيرا اين موضوع مانند بذري است كه در كشورهاي آمريكاي لاتين كاشته و در آينده برداشت مي شود.

وي درباره روي كار آمدن اوباما در آمريكا و شعار «تغيير» وي نيز اظهار داشت: تحريم ها در مورد كوبا همان طور كه در مورد ايران تمديد شده در مورد كوبا نيز باقي مانده است. آمريكا در تجارت و روابط كوبا به خصوص در موضوع بهداشت كه كوبا با ساير كشورها در اين مورد مراوداتي دارد، وارد شده و مانع اين مراودات و مبادلات شده است.

وي درباره ميزان اختيارات اوباما براي تغيير در سياست خارجي آمريكا گفت: سخنراني هاي اوباما قشنگ است اما اگر بخواهد نيز نمي تواند كاري انجام دهد.

ريكاردو با اشاره به آشنايي همه دنيا با سابقه بوش اظهار داشت: ما مي دانستيم كه بوش از كجا آمده و چه كاري انجام داده است، اما در مورد اوباما اين طور نيست و نمي دانيم او كيست و به همين دليل بايد حواسمان را خيلي بيشتر جمع كنيم.

وي در ادامه با اشاره به تناقض گفتاري و رفتاري مقامات آمريكايي گفت: اوباما اعلام مي كند كه بايد با ايران مذاكره كنيم اما پنتاگون سياستي بر خلاف اين موضوع اتخاذ مي كند.

سفير كوبا با اشاره به تحريم ايران اظهار داشت: ما اثرات اين تحريم در بازارهاي جهاني و بازارهاي مالي را پيش بيني كرده بوديم، چرا كه اين موضوع مانند يك طبل تو خالي بود.

ريكاردو با بيان اينكه يك دهه گذشته آمريكا دو حمله نظامي به خاورميانه داشته كه در آن متقبل هزينه هاي فراواني شده و نيروهاي زيادي را صرف كرده است، يادآور شد: آمريكا نسبت به دهه گذشته از نظر اقتصادي و نظامي ضعيف تر شده به گونه اي كه حتي پول لازم براي جذب نيروهاي جديد را ندارد.

¤ ضعف آمريكا
وي ادامه داد: آمريكا حتي براي توليد هواپيماي نظامي F35 كه يك هواپيماي موردنياز براي نيروي هوايي اين كشور است پول لازم را در اختيار ندارد و تلاش مي كند تا با مشاركت ساير كشورها پروژه هاي خود را پيش ببرد.

سفير كوبا در ايران ادامه داد: نه تنها آمريكا بلكه فرانسه و انگليس نيز دچار اين مشكلات اقتصادي شده و در پروژه هاي نظامي با يكديگر مشاركت مي كنند و اين موضوع نه فقط در
نيروي هوايي بلكه در نيروي دريايي اين كشورها نيز صادق است.

ريكاردو اين مشكلات را ناشي از تبعات دو جنگ عراق و افغانستان خواند كه آمريكا را به شدت تضعيف كرده است و خاطرنشان كرد: اين موضوع به سود كشورهاي آمريكاي لاتين شده و آنها انقلاباتي داشتند كه منجر به پيروزي شد و بايد گفت كه اگر در دهه گذشته اين انقلاب ها صورت مي گرفت اين كشورها با سركوب آمريكا مواجه شده و حتي نمي توانستند سربلند كنند.

تشابه كودتاي اكوادور و هندوراس
«ماريو باركرو» سفير جمهوري نيكاراگوئه درايران نيز در اين ميزگرد كودتاي اكوادور را همانند كودتاي هندوراس ناميد و يادآور شد: به همان دليلي كه در هندوراس كودتا شد، در اكوادور نيز تلاش شد تا دولت مردمي كوره آ سرنگون شود و همان فشارها روي اتحاديه كشورهاي عضو پيمان «آلبا- كه مخالف سياست هاي آمريكا هستند-» وارد آيد.

وي با بيان اينكه شكي نيست كه بخش عمده اين كودتا از سوي راست گرايان و دولت آمريكا نشأت گرفته، يادآور شد: تاكنون هيچ يك از نيروهاي نظامي ديكتاتوري در آمريكاي لاتين بدون دستور پنتاگون دست به كودتا نزده اند.

سفير نيكاراگوئه، «رافائل كوره آ» رئيس جمهور اكوادور را يكي از محبوب ترين و شناخته شده ترين چهره هاي اين كشور دانست و خاطرنشان كرد: آمريكا نمي توانست اين چهره ضدامپرياليستي محبوب را تحمل كند.

باركرو افزود: نكته مهم اين است كه مردم اكوادور بار ديگر حمايت خود را از اين دولت مردمي و دموكرات اعلام كردند و براي اينكه از رئيس جمهورشان حمايت كنند، به خيابان ها آمده و با نيروهاي مسلح شورشي مقابله كردند و اين خود يك انتخابات دموكراتيك، نه تنها در اكوادور بلكه در آمريكاي لاتين است كه در مقابل آن نقطه تاريكي به نام آمريكا مي باشد.

وي درباره نشانه ها و دلايل دخالت آمريكا در كودتاي اكوادور گفت: موضوع اولين بيانيه اي كه از سوي آمريكا صادر شده بود اين است كه «به دليل فقدان اطلاعات نمي تواند موضع بگيرد!»سفير نيكاراگوئه با اشاره به كودتاي هندوراس و اكوادور خاطرنشان كرد: تصادفي نيست كه در دو كشور دو اتفاق شبيه به هم رخ مي دهد كه يكي پيروز مي شود و ديگري شكست مي خورد.

باركرو با اشاره به محكوم كردن كودتاي هندوراس توسط آمريكا و همزمان با آن،
تماس با كودتاگران و مذاكره با نمايندگان آنها يادآور شد: اين يك بازي دوگانه بود كه امروز در اكوادور اتفاق افتاد اما دست آنها كاملا رو شده است.

وي ادامه داد: همه مي دانند كه در نيروهاي نظامي بدون اجازه آمريكا در آمريكاي لاتين هيچ اتفاقي رخ نمي دهد. سفير نيكاراگوئه با اشاره به كودتاي هندوراس و زمان ربوده شدن رئيس جمهور توسط نظاميان گفت: آنها پس از ربودن رئيس جمهور بهانه آوردند كه به علت كمبود سوخت هواپيما بايد به سرعت فرود آيند، اما منطقه مورد نظر آنها يك پايگاه آمريكايي بود و همه اين موضوع را مي دانند زماني كه يك هواپيما برمي خيزد براي فرود در يك فرودگاه نظامي حتماً بايد از قبل اجازه داشته باشد، چرا كه فرود در اين نوع فرودگاه ها نيازمند يك بوروكراسي پيچيده است و به يك باره اتفاق نمي افتد. اين موضع حاكي از هماهنگي كودتاچيان با نظاميان آمريكا است.

همكاري برخي رسانه ها
«باركرو» در پاسخ به اين سؤال كه آمريكا مانند گذشته توانايي تغيير حكومت ها را با كودتا در آمريكاي لاتين دارد يا خير، گفت: به نظر مي رسد يك سناريونويس جديد در اين كودتا وجود دارد كه از همكاران آمريكاي لاتيني دولت ايالات متحده است.

وي با اشاره به فضاسازي آمريكايي ها از طريق برخي رسانه هاي نوشتاري و ديداري در آمريكاي لاتين كه اطلاعات هدفمند را در جامعه منتشر كرده و پس از آن اقدام خود را آغاز مي كنند، خاطرنشان كرد: اين يك روش نوين براي كودتا و تغيير حكومت در آمريكاي لاتين است.

سفير نيكاراگوئه در تهران با اشاره به قدرت آمريكا براي راه اندازي كودتا در منطقه آمريكاي لاتين گفت: ما امروز بايد روي حمايت نيروهاي مردمي كار كرده و سرمايه گذاري كنيم.

باركرو افزود: در اكوادور نيروهاي نظامي عقب نشيني كرده و از دخالت در كودتا اجتناب كردند كه اين موضوع باعث فروپاشي كودتا شد.

وي با بيان اينكه در نشست گروه «آلبا» متذكر شده ايم كه ممكن است در آينده چنين اتفاقاتي در كشورهاي ديگر آمريكاي لاتين رخ دهد، اظهار داشت: با اين روش مي توانيم با همبستگي و اتحاد با كشورهاي منطقه در مقابل كودتاهاي احتمالي و خطرات آينده مقاومت كنيم، چرا كه اگر كشوري تنها بماند از سوي آمريكا بلعيده مي شود.

سفير نيكاراگوئه در ايران در خصوص شعار
«تغيير» اوباما و نتايج آن در آمريكاي لاتين گفت: اوباما به «سندرم» استكهلم»  مبتلا شده است. به نظر مي رسد از زمان رياست جمهوري اوباما از سوي پنتاگون اين روش به كار گرفته شده و اوباما آرام و بدون هيچ عكس العملي و از روي ترس فقط مشاهده مي كند.

وي با اشاره به برنامه هاي اوباما براي شعار «تغيير» در خود آمريكانيز گفت: برنامه هاي وي براي اصلاح امور آمريكا از جمله وضعيت مهاجرين و بهداشت يك فاجعه است. اوباما حمايت از افراد ثروتمند در مقابل افراد فقير را در پيش گرفته و تمام تغييرات ادعايي وي بي سرانجام شده است.

باركرو با ذكر اين نكته كه كاملاً روشن است كه اوباما يك رئيس جمهور بدون قدرت است، اظهار داشت: ژنرال مك كريستال كه فرماندهي نيروهاي آمريكايي در افغانستان را به عهده داشت، پس از انتقاد از سياست هاي اوباما فقط از فرماندهي در افغانستان كنار گذاشته شد اما همان درجه و جايگاه پيشين را داشته و حقوق خود را دريافت مي كند، در صورتي كه به شدت رئيس جمهور را مورد انتقاد قرار داده بود.

¤ حضور نظامي آمريكا در دوران اوباما بيشتر شده است
وي ادامه داد: اوباما به عنوان يك فرمانده نيروهاي مسلح آمريكا به جاي اينكه فرماندهان نظامي رابه كاخ سفيد فراخواند، خود به پنتاگون مي رود كه اين موضوع از نظر سياسي داراي پيام مهمي است؛ اوباما تمام وزراي خود را تغيير داد جز وزير دفاع را.

سفير نيكاراگوئه در پاسخ به اين سؤال كه حضور نظامي آمريكا در آمريكاي لاتين در دوران بوش بيشتر بوده يا دوران اوباما يادآور شد: من هيچ تغييري را نمي بينم و در هر دو دوران اين حضور يكسان بوده است.

«باركرو» افزود: نيروهاي نظامي در كلمبيا و هندوراس بيشتر شده اند و گوانتانامو نيز همچنان فعال است، همچنين ناوگان چهارم دريايي آمريكا در آمريكاي جنوبي كه در گذشته فعال نبود امروز فعاليت خود را آغاز كرده است.

¤¤ «سندرم استكهلم» نوعي پاسخ فيزيولوژيك «گروگان» هاي ربوده شده است. برخلاف انتظار، نشانه هايي از همدردي و حس وفاداري در آنها نسبت به آدم رباها ديده مي شود. «گروگان »ها حتي ممكن است با وجود خطراتي كه تهديدشان مي كند، به صورت اختياري خود را تسليم آدم رباها كنند.
    
کد مطلب : ۴۰۳۳۰
ارسال نظر
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما

منتخب
شب قدر غـرب آسـیا
۱۹ ارديبهشت ۱۴۰۳
شمارش معکوس جنایت در رفح
۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۳
پیشنهاد ما